La Vanguardia (Català)

Suècia promet que no lliurarà Assange als EUA si hi ha risc d’execució

Estocolm es proposa fer el judici i preservar el prestigi en drets humans

- GLORIA MORENO Copenhague­n. Servei especial

La inesperada deriva del cas Assange ha posat Suècia en un compromís, perquè d’una banda no està disposada a afluixar en aquesta intricada batalla legal contra el hacker australià, però, de l’altra, tampoc no vol perdre el prestigi internacio­nal com a país defensor de la llibertat i els drets humans.

És en aquesta línia que s’han d’interpreta­r les paraules de la vicedirect­ora d’assumptes penals i cooperació internacio­nal del Ministeri de Justícia suec, Cecilia Riddselius, que ahir va assegurar que el seu país mai no lliurarà Assange als Estats Units en cas que pogués arribar a ser condemnat a la pena capital.

“Mai no lliurarem una persona que es vegi amenaçada per la pena de mort”, va declarar amb rotunditat al diari alemany Frankfurte­r Rundschau. Perquè Assange pogués ser extradit als Estats Units, aquest país hauria de garantir a Suècia que el presoner en cap cas no seria executat o torturat.

Amb tot, l’alta funcionàri­a va recordar que la Justícia nordameric­ana encara no ha donat cap pas davant Suècia per sol·licitar formalment l’extradició d’Assange, igual com no ho ha fet de moment davant les autori- tats britànique­s, i això explicaria que el país escandinau no pugui donar garanties per endavant a Assange que no l’extradirà als Estats Units. Aquesta, de fet, era la condició que l’australià va posar damunt la taula fa unes quantes setmanes, a canvi d’abandonar l’ambaixada equa-

EL DILEMA D’ESTOCOLM Els suecs no volen renunciar al judici ni perdre la fama de país de drets humans TOT SÓN SUPÒSITS Washington no ha fet cap pas per sol·licitar l’extradició del ‘hacker’ australià

toriana a Londres, on es troba refugiat des del juny, i entregar-se a la Justícia sueca.

Tanmateix, la crisi diplomàtic­a en què s’han embolicat el Regne Unit, Suècia i l’Equador, la setmana passada encara es va complicar més, després que aquest últim país decidís concedir l’asil diplomàtic al creador de Wikileaks. Una de les raons argüides, de fet, va ser la possibilit­at que, un cop extradit a Suècia, el hacker i periodista podria acabar sent extradit els Estats Units, país on és vigent la pena de mort i el podrien jutjar per haver publicat una quantitat ingent de documentac­ió secreta a través de Wikileaks.

A Suècia, no obstant això, diversos experts en matèria legal es mostren escèptics davant la possibilit­at que Assange acabi sent extradit als Estats Units. “Hi hauria una tempesta mediàtica arreu del món

que frenaria qualsevol extradició. Aquesta seria la millor garantia que tindria”, considera l’exfiscal suec Sven-Erik Alhem en declaracio­ns recollides ahir per Reuters. Anne Ramberg, secretària general de l’Associació Sueca d’Advocats, també va asse- nyalar que el risc que l’extradigui­n és “molt, molt, molt baix”.

Els seguidors de Julian Assange al país escandinau no es mostren tan confiats i recorden l’escàndol dels vols de la CIA, als quals el Govern de Suècia va contribuir secretamen­t l’any 2001 lliurant als Estats Units dos ciutadans que després van ser torturats.

El fet que Assange hagi aconseguit asil diplomàtic per evitar que l’extradeixi­n immediatam­ent a Suècia ha indignat les institucio­ns d’aquest país, que la setmana passada es van defensar com van poder de l’oprobi que això suposa. Més enllà de demanar consulta a l’ambaixador de l’Equador a Estocolm, tant el primer ministre, Fredrik Reindfelt, com el titular d’Exteriors, Carl Bildt, van sortir en defensa del sistema judicial suec, van titllar l’actuació de Quito d’“inacceptab­le” i van remarcar “els principis d’independèn­cia” en què es basa la justícia sueca.

Part de l’opinió pública sueca també s’ha sentit insultada per la reacció equatorian­a, atès que consideren que dóna massa importànci­a a les teories de la conspiraci­ó contra Assange i passa

EL REVERS La debilitat dels càrrecs de violació imputats a Assange alimenta els recels

per alt les acusacions de violació i abusos sexuals a què s’enfronta a Suècia.

Segons el diari Svenska Dagbladet, el hacker australià “s’ha convertit en un retòric megalò- man que sembla que té molt poc contacte amb la realitat”, mentre que un editorial publicat al Dagens Nyheter va considerar que el procés legal ha d’arribar fins al final.

D’altres, però, critiquen la justícia sueca per no haver volgut interrogar Assange a Londres, una decisió que hauria evitat que el soroll mediàtic que ha generat aquest cas continués creixent encara més. Tampoc no hi ajuda la debilitat dels càrrecs de violació i abusos que les dues joves sueques que l’acusen van presentar contra ell, ja que inclouen un cert grau de consentime­nt per part de les denunciant­s.

 ?? DOLORES OCHOA / AP ?? Suport. Les multituds es van reunir dilluns davant el palau presidenci­al de Quito per donar suport al president Correa sobre la decisió d’oferir asil polític a Julian Assange; molts cartells i eslògans criticaven el Govern britànic
DOLORES OCHOA / AP Suport. Les multituds es van reunir dilluns davant el palau presidenci­al de Quito per donar suport al president Correa sobre la decisió d’oferir asil polític a Julian Assange; molts cartells i eslògans criticaven el Govern britànic

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain