La Vanguardia (Català)

Picabarall­a inèdita entre responsabl­es econòmics del Govern Rajoy

Hisenda i Indústria desvelen les diferèncie­s sobre la reforma energètica Sorpresa per l’acritud dels retrets entre Montoro i Soria en plena crisi

- CONCHI LAFRAYA

Els ministres d’Hisenda i Indústria es van embrancar ahir en una picabarall­a que va fer paleses les divergènci­es que han retardat dos mesos la reforma energètica. Montoro va rebut- jar que Soria pugui imposar tributs verds sobre hidrocarbu­rs per eixugar el dèficit tarifari de les elèctrique­s i el segon va defensar el seu territori amb vehemència.

Guerra oberta. Les espases continuen enlaire més que mai entre el ministre d’Indústria, José Manuel Soria, i el titular d’Hisenda, Cristóbal Montoro, pel tercer paquet de la reforma energètica, que ja porta gairebé dos mesos de retard. Ahir, els retrets van pujar de to en dir Montoro en una entrevista concedida a Bloomberg que les competènci­es sobre els tributs a Espanya correspone­n al seu departamen­t.

El quid de la qüestió és que la reforma plantejada pel departamen­t de Soria –que pretén recaptar gairebé 7.000 milions d’euros– consisteix bàsicament en mesures impositive­s (vegeu el requadre) per reduir el dèficit de tarifa elèctric, que supera els 24.000 milions; mentre que des d’Hisenda es preveu que els tributs verds o vinculats als hidrocarbu­rs es destinin a reduir el dèficit públic per complir el 6,3% del PIB el 2012, xifra amb què Espanya s’ha compromès a Brussel·les.

Encara més, el pla pressupost­ari 2013 i 2014, enviat a Brussel·les el 3 d’agost, inclou increments dels impostos es- pecials sobre els biocarbura­nts, el gas natural i el gas liquat procedent del petroli. En concret, xifra en 1.150 milions la recaptació anual prevista per als dos pròxims exercicis per aquest nou tribut.

Precisamen­t la pàgina 23 recull el text següent: “L’actual tipus zero sobre els biocarbura­nts es modificarà a l’alça d’una manera equivalent a la imposició que recau sobre els productes als quals s’incorporen”. I afegeix: “A més, s’augmenta la fiscalitat que recau sobre el gas natural i el gas natural liquat de petroli, en coherència amb la directiva comunitàri­a aplicable a aquests productes”.

Montoro, sabedor d’aquest compromís enviat a la Unió Europea, critica que el seu col·lega Soria continuï parlant, per exemple, de “cèntim verd sobre el consum de gas natural” com si fos una mesura per pal·liar el problema del dèficit elèctric.

La resposta de Soria no va trigar gaire a arribar. El ministre d’Indústria, Energia i Turisme va deixar ben clar des de Las Palmas de Gran Canaria, informa Efe, que la reforma energètica correspon al seu departamen­t i “després el Govern decideix de manera col·legiada”. Fins i tot va ficar més el dit a

Montoro espera recaptar 2.300 milions addicional­s pels nous impostos especials

l’ull i va recordar que Hisenda va proposar al seu dia elevar l’IRPF, així com l’increment del tipus impositiu de l’IVA i que va ser l’Executiu qui va aprovar “les dues mesures de manera col·legiada”.

Per rebaixar una mica el grau de la controvèrs­ia, Hisenda va voler posar els punts sobre les is i va emetre un comunicat ahir al vespre en què deixava constància que competeix a Indústria fer les propostes sobre regulació del sector energètic, i competeixe­n a Hisenda totes les propostes en matèria fiscal.

Un dels punts més polèmics de la reforma energètica entre els dos ministres (i el que ha provocat bàsicament el retard) són les subvencion­s a les renovables. Soria és partidari que es redueixin dràsticame­nt les primes a aquestes tecnologie­s, sobretot a la fotovoltai­ca, mentre que Montoro ha defensat que no es pot tallar de soca-rel el desenvolup­ament d’una indústria en què Espanya ha estat puntera els últims anys.

Fins i tot es va arribar a vincular un exsoci del despatx d’advocats de Montoro amb l’empresa Abengoa, una de les que tenen més inversions en renovables juntament amb Acciona i ACS. Ahir, Montoro va aprofitar per negar qualsevol vinculació amb l’empresa andalusa esmentada.

Sigui com vulgui, la reforma energètica continua sense data perquè no està previst que s’aprovi en els dos pròxims consells de ministres extraordin­aris d’aquest mes d’agost. Fonts de la Moncloa mantenen que no hi ha data fixada per a l’aprovació.

 ?? EMILIO CASTRO / ARXIU ?? Planta d’energia termosolar propietat d’Abengoa a Sanlúcar la Mayor (Sevilla)
EMILIO CASTRO / ARXIU Planta d’energia termosolar propietat d’Abengoa a Sanlúcar la Mayor (Sevilla)

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain