La Vanguardia (Català) - Diners

EXPOSICIÓ SAVATER TORNA

- Pintura Tomás Paredes Contracorr­ent

Galeria Leandro Navarro | Carrer Amor de Dios, 1, Madrid |Fins al 6 de març |Preus: 2.300 a 18.700 euros |Telèfon: 91-429-89-55 |

Juan Carlos Savater és un creador guadianesc, rebel, lleial, separat. Torna amb pintura, però no només és pintor, sinó que també és escriptor, docent, guaita de la “consciènci­a d’existir al món”. I torna amb 12 amaneceres, títol de la seva proposta, una gran paradoxa. Quan encara regna el conceptual, ell presenta una figuració neoclàssic­a que harmonitza el seu clímax expressiu.

A les seves imatges hi ha paisatge, figura, ruïnes, un cert perfum bíblic que vira al misticisme. Un misticisme que convoca, encara que sembli fugida. Referèncie­s que s’expliquen a la seva icona d’aspiració teleològic­a. Les formes estan a la vista; en la profundita­t invisible, l’estructura de la tragèdia. Els miratges de la percepció no ens han de distreure, perquè l’un i l’altre formen la seva realitat.

No representa, presenta una cartografi­a de sensacions per armar ambients esotèrics, que cal percebre, com Talismán (2019, oli/fusta, 100 x 100 cm, 18.700 euros, reproduït). És obra revisada que va tenir un altre títol, però, com alguns poetes, acostuma a reelaborar treballs, endinsant-se en el seu significan­t.

Savater (Sant Sebastià, 1953), llicenciat per la Complutens­e, desapareix i apareix després d’amples silencis. Aquesta és la seva 27a individual. Ha publicat tres llibres, n’ha il·lustrat d’altres i ha preparat escenograf­ies. Juan Manuel Bonet, al catàleg digital, en lloc d’introducci­ó li fa una brillant monografia. El seu vaivé desconcert­a, la seva anada i tornada deixa sempre un regust de raresa, exòtic, de profunda mirada a si mateix, no de renúncia. Aliè al rum-rum, no a la creativita­t!

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain