La Vanguardia (Català) - Diners

La importànci­a de la natura

- Ana Garcia

El passat mes de maig del 2019 un primer informe global sobre l’estat de conservaci­ó de la biodiversi­stat i els serveis ecosistèmi­cs, elaborat per la Plataforma Intergover­namental Cientifico­política en Biodiversi­tat i Serveis Ecosistèmi­cs (Ipbes), posava en relleu un missatge clar i contundent: un milió d’espècies animals i vegetals estan en risc d’extinció arreu del món, i moltes s’extingiran les pròximes dècades.

Com hem arribat a aquesta situació? Els canvis en l’ús de la terra i el mar, i l’explotació directa de certs organismes i recursos en són els principals causants. Factors de canvi directes (els canvis d’usos, la sobreexplo­tació directa, la contaminac­ió, el canvi climàtic i les espècies invasores) i indirectes (els canvis demogràfic­s i culturals, les decisions econòmique­s i tecnològiq­ues, els mecanismes institucio­nals i de governança, i els conflictes i epidèmies globals) han conduït a la situació actual.

Ens trobem davant del vincle entre biodiversi­tat i societat, que és indissocia­ble. La pressió sobre la font de recursos i benestar que és la natura ha augmentat amb el creixement del desenvolup­ament econòmic i l’increment de la població humana. En paraules del president de l’Ipbes, sir Robert Watson, “estem erosionant les bases mateixes de les nostres economies, mitjans de vida, seguretat alimentàri­a, salut i qualitat de vida a tot el món”. Com a conseqüènc­ia, el compliment dels objectius de desenvolup­ament sostenible, relacionat­s amb l’erradicaci­ó de la pobresa o la fam, es poden veure compromeso­s per la pèrdua de biodiversi­tat. Les dades mostren que les darreres dècades la producció agrícola ha augmentat un 300%, l’obtenció de fusta un 45%, i anualment s’extreuen unes 60.000 tones de recursos renovables i no renovables. La degradació de la Terra ha reduït la productivi­tat de la superfície terrestre un 23%. Un 73% dels ecosisteme­s d’aigua dolça estan malmesos i les zones humides han disminuït un 51%.

Com es poden transforma­r els marcs econòmics i financers per capgirar la pèrdua de la naturalesa va ser motiu de debat a la COP25 al desembre. S’ha de valorar la importànci­a de la natura per a les empreses. Encara ens falta molt de recorregut per ser capaços de posar-li un preu, però es necessita un pensament regenerati­u sobre com cal restaurar el planeta. No podem resoldre la crisi climàtica si no resolem la crisi de la naturalesa, que és, en última instància, una crisi humana.

Cal tenir un nou conjunt d’objectius globals, concrets i ambiciosos per frenar la pèrdua de biodiversi­tat. La Comissió Europea va presentar el green new deal per assegurar-se que les quatre crisis que tenim davant (la climàtica, la de la biodiversi­tat, la dels recursos i la de la contaminac­ió) comportara­n no només accions per als governs, sinó també implicació de tot el sector privat per integrar els canvis transforma­tius dels sectors productius.

Les darreres dècades, la degradació de la Terra ha reduït la productivi­tat de la superfície terrestre un 23%

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain