La Vanguardia (Català) - Diners

Sensacions de catifa voladora

La tradiciona­l aposta de Citroën pel confort adquireix dimensió futurista a través d’un prototip elèctric

- Pere Prat

Cent anys de vida no es poden celebrar cada dia, i molt menys els commemorar­antotes lesmarques del sector de l’automòbil. Però Citroën pot vantar-se d’haver arribat al centenari en un dels millors moments de la seva història particular, ambunagamm­ade productes molt suggeridor­s iuns plansde futur summament optimistes. Afi de magnificar el bon estat de formadel’empresa, s’haoptatper­donar forma a un avantguard­ista concept car denominat 19_19 que aglutina les millors virtuts defensades per la majoria dels seus vehicles a través del temps.

Completame­nt fora dels paràmetres dictats pels automòbils matriculab­lesque ens envolten en el tràfec quotidià, el Citroën 19_19 és un exercici de disseny que preténproj­ectar la mobilitats­obrerodes cap a un horitzó temporal futur, en el qual hauria de predominar la conducció autònoma i exempta d’emissions. Segons indiquen els responsabl­es del projecte, en termes de disseny s’ha agafat l’aeronàutic­a com a font d’inspiració per determinar l’agosarada configurac­ió exterior de la carrosseri­a. Perl’espai interior, en canvi, han participat experts experts en mobiliari per plasmar l’acollidor entorn que envolta els ocupants.

A primera vista, s’ha aconseguit que el vehicle transmeti la sensació que la cabina va surant, en certa manera com si fos un element independen­t de les rodes que la sustenten. Aquesta impressió visual es correspon perfectame­nt amb la intenció dels enginyers, la pretensió dels quals és que el cotxe transmeti sensacions de catifa voladora als passatgers. La comoditat total.

Per aconseguir-ho, s’ha decidit dotar-loambamort­idors progressiu­s hidràulics, unenginyte­cnològic de què ja gaudeixen molts clients de Citroën en els seus models de sèrie actuals. Però el 19_19 va un pas més enllà en qüestió de confort, ja que l’avançada gestió intel·ligentdel conjunt de suspension­selevalesc­otesdeconf­ortfins a un nivell difícil d’imaginar per a un vehicle que continua rodant sobre asfalt.

Pensat per gaudir de viatges de llargrecor­regutaplec­onfortisen­se contaminar, el rutilant prototip Envoltats amb materials de màxima qualitat, tots els passatgers que viatgen a bord del 19_19 mereixen un exquisit tracte individual­itzat desenvolup­at per Citroën equipa unmotorelè­ctric icomptaamb­un conjunt de bateries que li proporcion­en una autonomia de funcioname­nt de 800 quilòmetre­s.

.Amés, elseuavanç­atsistemad­e càrregaper­inducciós’hacreatper funcionar tant en estacions fixes com a les carreteres del futur, que podrien estar dotades amb carrils capaços de proporcion­ar electricit­at als cotxes en moviment.

Evidentmen­t, un automòbil tan visionari com el 19_19 ha nascut per fomentar la conducció autònoma, amésdesorp­rendrepels­eu assistent personal, que fa servir principis d’intel·ligència artificial per anticipar-se a les necessitat­s dels passatgers.

Dotat amb sistema de càrrega elèctrica per inducció, disposa de 800 quilòmetre­s d’autonomia

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain