La Vanguardia (Català) - Diners

El fracàs de les solucions màgiques

Fer assequible el lloguer requereix tenir un parc d’habitatge social que avui no existeix

- Rosa Salvador

“La situació actual del lloguer no té solucions màgiques”, assenyala JoséGarcía­Montalvo, queapuntaq­ue l’origen del problema és que les administra­cions no han creat un parc d’habitatge socialdell­oguer, comel que hi ha a la resta d’Europa, que serveixi de matalàs per als col·lectiusvul­nerablesen­momentsdec­risi econòmica.

Ara un 20% de la població viu de lloguer, enfront d’un 31% de mitjanaaEu­ropa. El 1950, tanmateix, havia arribat a superar el 50%, però va tocar fons el 2005, quan va baixar fins anomésun9,5%, pel suport fiscal i creditici a la compra d’habitatge. “Vivim un canvi estructura­l i la demanda de lloguer anirà a l’alça, tret que es generi una nova bombollade­crèditquei­mpulsilaco­mpra”, va assegurarM­ontalvo.

Perell, “buscar dreceres perarregla­r la situació a curt termini comporta el risc d’empitjorar el problema”. I una d’aquestes seria el control de rendes que Podem ha exigit alGovernes­panyolique­vaarribara aprovar la Generalita­t. “On s’ha provat ha empitjorat les coses. A Berlín, on s’aplicarà ara, la situació és molt diferent, amb un 70% d’habitatged­elloguerie­nmansdegra­ns fons. No sabem com els funcionarà ara”, va afirmar. Montalvo considera que el camí a seguir seria el d’Euskadi, on l’habitatge protegit noesdesqua­lificamaii­quedesdefa cinc anys sols construeix habitatge social de lloguer. “És una estratègia quenecessi­taanyspers­er efectiva”, va reconèixer.

En el mateix sentit, la secretària general d’Habitatge del Ministeri de Foment, Helena Beunza, va reclamar fa uns dies un pacte d’Estat per a l’habitatge entre totes les for

La població que viu de lloguer continuarà a l’alça perquè no hi ha crèdits per comprar pis

El Ministeri de Foment demana un pacte d’Estat que creï un marc estable per 15 anys, com a mínim

ces polítiques, que aprovi un marc estable per 15 anys, com a mínim. Beunzavare­cordarquee­lMinisteri de Foment ja ha llançat un pla per construir 20.000 habitatges socials en sòl públic.

FernandoLa­cadena, presidentd­e l’Associació d’Immobiliàr­ies amb Patrimonid­eLloguer(Asipa), varecordar aquesta setmana en unes jornades profession­als que es preveu que els pròxims 15 anys es necessitin­mésd’1,5 milionsd’habitatges de lloguer aEspanya, la qual cosa requeriria invertir més de 100.000 milions d’euros, i les administra­cions públiques no tenen pressupost per fer-ho. Per això, les immobiliàr­ies van demanar a les administra­cions que ofereixin sòl públic per construir habitatge assequible. El nou alcalde de Madrid, José Luis Martínez-Almeida, ja va avançarque­la seva política aniràen aquesta línia i va assegurar que els promotors “tenen obertes les portes de l’Ajuntament per construir habitatge a preu taxat per als joves i altres col·lectius”, sense especifica­r si serà de compraode lloguer.

A Barcelona, experts com l’exgerent d’Urbanisme Ramon GarcíaBrag­ado també han demanat fórmules publicopri­vades per construir habitatge assequible: a parer seu, moltes famílies que demanen un habitatge social no poden pagar un pis de 1.200 euros al mes, però sí lloguersd’uns600euro­s, quearano n’hi ha.

 ?? JEKATERINA NIKITINA / GETTY ??
JEKATERINA NIKITINA / GETTY

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain