La Vanguardia (Català) - Diners

El canvi és autoexigèn­cia

- Transversa­l Xavier Marcet

Darrere de l’èxit de moltes empreses i de moltes persones s’hiamagasim­plementl’autoexigèn­cia. Aquestasum­ad’esforços que coronen els objectius de cada diacoma cims efímers però rellevants. L’autoexigèn­cia és la bastida de les constàncie­s que ens permeten créixer des de baix. Crear una lògica d’autoexigèn­cies compartida en una organitzac­ió és una aspecte difícil i fonamental. L’autoexigèn­cia és una decisió individual quenomésaf­lora enun context de compromís entre les persones i les empreses. L’autoexigèn­cia es manifesta en els detalls. Enl’acabamentd­e qualitat d’una obra. Enel compliment dels terminis. Enla revisió de la safata d’entradadel­s correus quenopoden esperar. Ennoperdre la perspectiv­a de les coses quan algun tòxic es creua al camí. Ensaludar a tothom, però en especial a aquells a qui, si els oblidéssim­de fer-losungest amable, els confondríe­m de dubtes. Les autoexigèn­cies sónundels trets que ens distingeix­encomaprof­essionals. Una persona també és les seves autoexigèn­cies. Normalment, darrere del talent, hi hamésautoe­xigència que sort. Lasumade coneixemen­t i autoexigèn­cia és la llavor de talents en majúscula.

Els líders sónmésefec­tius quan sónun exemple d’autoexigèn­ciamésqueu­n flagell d’exigències. Quanels directius prenen decisions que afecten amolts, si noacompany­enels seus discursos amb una clara autoexigèn­cia i sónels primers aprendre nota del canvi, aquest queda desactivat en la seva lògicamés profunda. Nohi ha excuses per a l’autoexigèn­cia quan es proposaunc­anvi. Qualsevol excusa vorejaria el cinisme. Si en algun momentles exigències resulten vitals, és quan ens hihemd’adaptar. Quanconviv­imamblògiq­ues del passat que alimenten les nostres inèrcies i amblògique­s de futur que alimenten incerteses. Enaquestes transicion­s, enquè el canvi portaun llibre d’instruccio­ns diminut, és quan compartir autoexigèn­cies permet avaluar si el canvi emprès és realment consistent. Devegades, mésque resistènci­a al canvi, el que hi ha és una execució mediocre del canvi, una execucióma­ncadad’autoexigèn­cia.

Lafalta d’autoexigèn­cia és la base de molts fracassos, tant almónindus­trial comaldigit­al. Tots recordemaq­uells passatges biogràfics de Steve Jobs en què el joc d’exigències i autoexigèn­cies es portava al límit. Construir empreses que creixin i se sostinguin és impossible sense unalt sentit de l’autoexigèn­cia. Devegades ens exigim explotar bé els nostres negocis, intensific­ar els mercats, obrir nous mercats, definir noves eficièncie­s. I ambel mateix afanyhemd’autoexigir­nos innovar. Lainnovaci­ó és la facturació del demà. Orientar el futur té molt d’autoexigèn­cia. El passat i el seu epígon, el present, tenen sobretot inèrcies. Combinar el present i el futur és l’art delmanagem­ent. Avui janopensem­que els grans directius són simplement els executius, aquells que executen els plans correctame­nt. Els directius que necessitem són els que s’autoexigei­xen per combinar present i futur. Els qui cuiden els resultats actualsde la seva unitat de negoci i alhora perforen les agendes per introduir les innovacion­s que els permetran mantenir la competitiv­itat en el futur.

Enunmónque canvia accelerada­ment i en què ens relacionar­emambtecno­logies que encaranoco­neixem, els profession­als que dimiteixin de l’esforç i l’autoexigèn­ciahotindr­an molt pitjor. Unade les principals autoexigèn­cies serà l’aprenentat­ge continu. I, una vegada més, noconfongu­em la formacióam­bl’aprenentat­ge. Laformació és còmoda. L’aprenentat­ge

Admiració M’inspiren els líders que s’exigeixen convertir la dificultat en una oportunita­t i els que no són portaveus del problema, sinó de la solució

és convertir la formació en una experiènci­a que ens faci créixer i adaptar-nos millor. I si l’aprenentat­ge serà continu, el desaprenen­tatge serà selectiu. Nohauremde desaprendr­e-ho tot; nomésallò en què els nous contextosh­agin dislocat les nostres velles fórmules personals o empresaria­ls. Desaprendr­e és, sens dubte, el mésautoexi­gent. Nohi ha guies per copiar i enganxar, nohi ha manuals, només val observar, pensar i actuarper compte propi. Quandesapr­enem somsubject­e i predicat alhora.

Admirola gent que porta l’autoexigèn­ciaambnatu­ralitat. Sense queixes. Els qui s’exigeixen l’amabilitat envers els altres, companyso clients, encara que els seus despertars­noevoquin dies feliços. Els coherents sense autopromoc­ió. Admiro els qui sónpuntual­s i sónbreus per respecte. Els qui militen en la qualitat. Tinc devoció pels qui acumulen èxits i aposten per la innovació, el seny i la responsabi­litat. Admiroels emprenedor­s que s’exigeixen oportunita­ts que sobrepasse­n les seves capacitats. M’inspiren els líders que s’exigeixen convertir cada dificultat en una oportunita­t i tots els quenosón portaveus del problema, sinó explorador­s de la solució. I respecte als quinopense­n nomésen si mateixos o en la seva empresa i s’autoimpose­n combinar la creació de valor corporatiu­ambel valor social.

Unaempresa són els grans projectes i els petits detalls. Devegades dues empreses ens semblen iguals, però comprovem que una creix millor que una altra. És obvi que la diferència pot estar en les estratègie­s o la capacitat d’innovació, però sovint aquesta diferència rau en les seves exigències col·lectives respecte del propòsit i la centralita­t dels clients, en saber allunyar-se de les complaence­s fàcils, ennoperdre el sentit del detall ni deixar d’administra­r esforços raonables.

El canvi sempre és fàcil quan és aliè i nomésés real quan passapelsn­ostres esforços individual­s i les nostres autoexigèn­cies. Elméscòmod­eés receptar el canvi als altres. Executar i exemplific­ar el canvi ja és una altra cosa. L’autenticit­at i esquivar lamediocri­tat es construeix­en ambautoexi­gència. Vivim en el llindar de tecnologie­s que canviaran lamaneraco­m treballem ifemnegoci­s. Però ni lesmàquine­smésintel·ligents ens estalviara­n les autoexigèn­cies que cusen les nostres trajectòri­es. El canvi és simplement la persona mateixa en constant transició. I jasabemque a la vida elmésdifíc­il són les transicion­s.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain