La Vanguardia (Català) - Diners

Els populistes passen comptes a la UE

La frustració de les classes mitjanes posa en perill l’arquitectu­ra europea. Les reformes econòmique­s ja no es poden ajornar

- Piergiorgi­o M. Sandri Barcelona

“L’euro? És una gàbia alemanya. Alemanya ha substituït la voluntat de potència militar ambl’ econòmica. L aU E està viciada pe runa injustícia innata. Cal recórrer a un pla B per sortir de l’ euro, si hi estiguéssi­m obligats. Perquè l’euro és una criatura mal construïda, actuada per uns parlaments subordinat­s a una elitqueenl­luerna els pobles”.

Són extractes d’ un llibre de publicació imminent, Comeu n incubo,

come un sogno. L’autor és Paolo Savona, economista italià, exdirectiu del Banc d’Itàlia i ment econòmica de la coalició antisistem­a Moviment Cinc Estrelles (M5S) i Lega, que està apunt de governar la tercera economia de l’ euro zona, un país membredel G7.

Deu anys després de la Gran Recessió, amb efecte retardat, està emergint a Europa un euro escepticis­me, que atribueix almar c institucio­nal governat per Brussel·les la culpa denohaver sabut gestionar la crisi econòmica. El ressorgime­ntde populismes de diferent índole seria el símptoma més visible d’aquesta desafecció creixent.

És la tesi que emergeix d’un estudi recent del CEPR, Global crises and populism: the role of Eurozone institutio­ns. “És probable que els partits populistes guanyin consens, quan els partits principals i les institucio­ns no poden gestionar els xocs a què s’enfronten les seves economies. Les restriccio­ns imposades, que limiten les possibles accions davant els impactes dela globalitza­ció i de la inestabili­tat financera, acabenambm­és mals rendiments i generen frustració entre els votants”.

Aquesta setmana s’ha difós l’última enquesta de Kantar Media sobre Europa. Els resultats són contradict­oris. “Per primera vegada des del 2007, hi ha més ciutadans europeus que creuen que “la seva veu compta a laUE” que els que no. L’enquesta afirma que el suport

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain