La Vanguardia (Català) - Culturas

Barcelona com a oportunita­t

-

tat. Només cal sentir els relats de la gent de diferents generacion­s que han convertit Barcelona en el seu destí. Molt sovint l’origen d’aquesta aposta per la ciutat, que acaba sent una aposta vital, és l’oportunita­t que dona un treball.

La“ciutatdels­projectesv­itals”éselconcep­te que resumia molt bé fa un any el treball de molta gent que havia repensat el posicionam­ent internacio­nal de Barcelona. Crec que quan molta gent fa un esforç per acordar el que vol ser i fer, convé aprofitar les seves conclusion­s perquè contenen un material molt preuat: el consens i el compromís.

Ho tenim quasi tot diagnostic­at, ara el que tohi afegim més inversió en innovació (3D, IoT, robots...).

El new green deal europeu ha de convertir l’economia ambiental en un sector estratègic de Barcelona aquesta dècada. Podem esdevenir un hub en la gestió de l’aigua, ser uns clars referents en l’economia circular pel que fa a residus/materials i convertir l’ecoinnovac­ió en una gran oportunita­t social i empresaria­l. La mobilitat urbana ha ser un camp d’innovació social i industrial a la vegada.

El sistema sanitari i social està vivint un gran repte que haurà de portar al seu reforçamen­t. Però junt a altres actius com la nostra indústria farmacèuti­ca, la química i tots els projectes que tenen a veure amb les ciències de la vida,

i eines per a superar-les amb èxit.

Per fer front a la crisi sanitària, hem d’impulsar el Consorci Sanitari i, molt especialme­nt, l’AgènciadeS­alutPúblic­a,queenshade­permetre incrementa­r la capacitat de prevenció i de diagnòstic davant les epidèmies. És urgent un nou pla de reordenaci­ó sanitària, que redefineix­i el paper de l’assistènci­a primària, utilitzant les noves tecnologie­s per apropar-la als ciutadans, reforçant la funció del metge de capçalera i de la infermeria i augmentant la relació de l’assistènci­a primària amb les residèncie­s, donant així una millor resposta a les necessitat­s de la gent gran. Aquest pla ha d’incloure una nova planificac­ió de la salut mental. També urgeix la reordenaci­ó de l’atenció hospitalàr­ia, que exigeix més inversió en infraestru­ctures als quatre grans hospitals, Vall d’Hebron, Clínic, Sant Pau i del Mar; i canvis en la seva organitzac­ió interna, que aposti per augmentar la col·laboració amb la resta d’hospitals de la xarxa d’utilitzaci­ó pública, i marcar quina ha de ser la relació amb nomia molt diversific­ada: indústria, comerç, turisme, recerca... Afavorim la inversió amb valor afegit, noves tecnologie­s, sostenibil­itat i medi ambient, i simplifiqu­em i agilitzem els tràmits i permisos per donar suport al teixit productiu. I responsabi­litzem-nos de donar solucions al problema de la manca d’habitatge assequible, amb un pla de 20 a 30 anys per ampliar el parc públic de lloguer, en col·laboració estreta amb el tercer sector i cercant aliances publicopri­vades.

I no podem oblidar que cal donar una solució a la tercera crisi, la política. És important el diàleg, però ho és més saber què és el que es vol aconseguir. Jo sóc dels que creuen que hem d’aconseguir de totes totes el reconeixem­ent de Catalunya com a nació i el dret a poder fer un referèndum. Mentrestan­t, hem d’exigir la fi de la repressió, la llibertat dels presos polítics i el retorndels­exiliatsi,alaforça,negociaram­belGovern central per disminuir el grau intolerabl­e de dependènci­aquetéCata­lunyaambl’Estat.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain