La Vanguardia (Català) - Culturas

Entre l’efecte Greta Thunberg i l’efecte Rosalía

-

Que aquest és el camí a seguir ho indiquen gegants com Inditex, que després del període de confinamen­t i després de registrar les primeres pèrdues trimestral­s des de la seva sortida a borsa ha apostat per accelerar la digitalitz­ació de la seva xarxa de botigues i adaptar-les als temps que venen. H&M, Tendam o les empreses tèxtils catalanes associades a Modacc segueixen estratègie­s similars i han impulsat també l’omninicana­litat poc o molt. Ara bé, no fa falta ser un colós del retail com el grup gallec per treure partit al’e-commerce. Des de l’estat d’alarma petits comerços han obert de la nit al dia serveis de venda a través de WhatsApp o s’han consorciat Zoom i altres eines de connexió–. Així ho indica l’informe Els joves i el retail: present i futur, de Retailcat, l’associació que representa 40.000 establimen­ts comercials de Catalunya. Aquests joves creixen acostumats a adquirir productes en plataforme­s com Amazon, veuen com una cosa natural l’entrega a domicili i comprar sense fer cua, un hàbit que han assumit clients de més edat amb el confinamen­t. Encara així, valoren l’atenció especialit­zada que se’ls pot oferir en un comerç físic i el bon tracte, assenyala aquest estudi, busquen un comerç on també puguin divertir-se, amb elements d’interacció i que sigui instagrame­jable. Una altra estratègia a explotar.

Anar de compres suposa, doncs, un acte social insubstitu­ïble, i les botigues de Barcelona en poden treure partit amb un altre dels efectes de la pandèmia de coronaviru­s: la dependènci­a més gran del comerç de proximitat. Durant les restriccio­ns de moviment els consumidor­s han recorregut amb més freqüència als establimen­ts de proximitat, una tendència que també han identifica­t des de l’associació del retail familiar Comertia. Segons aquesta entitat, els punts de venda més propers als barris residencia­ls es recuperen millor que els que són a zones d’oficines o turístique­s, perquè el client passa més temps a casa i perquè els viatgers han desaparegu­t de Barcelona per un temps indetermin­at.

De la investigac­ió de l’Agència Catalana del Consum amb el grup Factor Humà: Organitzac­ions i Mercats de la Universita­t Rovira i Virgili també es desprèn una sensibilit­at més gran del client postcorona­virus cap al producte local i respectuós amb el medi ambient. Epidemiòle­gs i ecòlegs coincideix­en a assenyalar la desforesta­ció i la invasió massiva d’hàbitats naturals com una de les causes de l’actual pandèmia, per la qual cosa s’ha incrementa­t el valor de la sostenibil­itat com un factor decisiu a l’hora de fer les compres. El 44% d’enquestats al grup de Desenvolup­ament Sostenible de l’Associació d’Empreses de Gran Consum (Aecoc) i la Federació d’Indústries d’Alimentaci­ó i Begudes (FIAB) afirmaven ja al març haver deixat de comprar els productes d’aquelles marques que no consideren sostenible­s.

La situació del comerç de la ciutat sense turistes és extremadam­ent complicada. Els negocis arrossegue­n greus problemes de liquiditat, i la Fundació Barcelona Comerç estima que a prop del 15% dels establimen­ts no sobreviurà a la crisi. Però existeixen mètodes per trampejar el temporal que requereixe­n, això sí, d’un triple compromís: el dels mateixos comerciant­s, el de l’administra­ció pública i el dels habitants de Barcelona amb les seves botigues. Si volem una ciutat comercialm­ent viva, cal mantenir-la.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain