La Vanguardia (Català) - Culturas

Isabel Garcia Pagan

-

n concert als balcons pot actuar com a cataplasma contra el virus però no rellança una ciutat com Barcelona. Tampoc no serveix ruralitzar les seves voreres aprofitant la fèrtil primavera en l’asfalt. Ni renegar de la indústria automobilí­stica per després suplicar que Nissan no se’n vagi i deixi milers de famílies al paire. Serveix menys encara assenyalar amb acarnissam­ent les incapacita­ts de l’altre costat de la plaça Sant Jaume en lloc de predicar amb l’exemple de la unitat. No hi ha dreceres per a Barcelona. Recuperar la projecció internacio­nal de la marca, la potenciali­tat econòmica i la seva capacitat d’atracció com a home, sweet home, per a profession­als de tot el món passa per fer un acurat diagnòstic de la nova realitat i convertir el ciutadà en el centre de les decisions.

Els barcelonin­s han complert amb una disciplina gairebé germànica les obligacion­s del confinamen­t. El toc mediterran­i va arribar immediatam­ent, amb les xarxes solidàries de suport entre veïns, les oficines als balcons i els aplaudimen­ts. Es va superar la prova dels cent dies d’emergència sanitària amb tensions i massa baixes, però amb nota. Ara que els titulars han sortit dels hospitals, és el torn de les institucio­ns. Toca aparcar els discursos de tints populistes, aixecar-se i caminar.

I fer-ho ràpid.

La reactivaci­ó econòmica no s’entreveu abans d’un any, i la pandèmia ha posat al descobert mancances i virtuts de la capital catalana. La competènci­a està en marxa. Es necessita lideratge polític, del que no es computa a còpia d’entreviste­s en prime time, sinó en capacitat d’influència institucio­nal a Madrid i a Brussel·les, de congregar talent emprenedor, múscul econòmic i, per què no, també aplaudimen­ts ciutadans a les decisions. Aquesta capacitat es multiplica si els suports són transversa­ls, si es busca el consens entre forces polítiques més enllà dels interessos partidiste­s i apriorisme­s ideològics.

És el moment de promoure l’economia tecnològic­a, reformular el model turístic a la recerca de més sostenibil­itat i de blindar els serveis d’atenció a les persones. És el moment de les inversions estratègiq­ues i d’aixecar vetos ideològics a la col·laboració publicopri­vada.

És el moment de proposar, escoltar i pactar. D’aixecar-se i posar-se a caminar.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain