La Vanguardia (Català) - Culturas

Barcelona: un elogi de la ciutat falsa

-

ciutat ha deixat d’aspirar a organitzar grans campionats internacio­nals, davant l’aparent beneplàcit –ni que sigui per omissió– de la ciutadania.

Per acabar, el seu museu principal, el MNAC, ocupa un edifici que en realitat és un decorat de fira indultat abans que el demolissin les excavadore­s.

En fi, la Barcelona cosmopolit­a amb baix nivell d’idiomes ha sabut presentar-se al món com una ciutat de ciència, tecnologia i cultura, i això malgrat la fragilitat i infradotac­ió de les seves apostes en aquests sectors. Sempre ha aparegut algú, ja fos en l’administra­ció o en la societat civil, que ha sabut disfressar de solvència el que eren mers projectes voluntaris­tes. Amb bons resultats per a tothom.

Però el repte és ara herculi per a una metròpolis que ha vist declinar el seu teixit industrial i que ha perdut per culpa d’un virus la seva principal font de riquesa, el turisme. A Barcelona l’agafa a més la nova era pandèmica amb el pulmó econòmic deteriorat. La burgesia que va ser motor de canvi durant els segles XIX i XX ha perdut definitiva­ment força. Tret d’excepcions, les empreses catalanes o pertanyen a fons estrangers o tenen seu a València o a Madrid. L’èxode massiu de seus empresaria­ls del 2017 va ser, es miri com es miri, una desfeta. I les conseqüènc­ies es començaran a pagar ara, quan faria més falta que mai que els centres de decisió de les companyies fossin a la mateixa ciutat.

Sense solucions màgiques a la vista, qualsevol opció de futur s’hauria de basar en la creativita­t acreditada per la ciutat en els terrenys científic, tecnològic i cultural, sense menysprear capacitats com el disseny, el comerç especialit­zat o l’economia verda, on Barcelona té molt a dir. Més que incrementa­r el PIB local, aquestes apostes estan cridades a mantenir l’estatus de ciutat captadora de talent, la qual cosa reverteix en inversió econòmica. I, ben gestionade­s, haurien de contribuir també –si el virus ho permet– a atreure un turisme menys depredador.

El principal problema és que serà difícil sostenir aquests sectors sense desatendre l’emergència social que es plantejarà en els propers mesos, potser la més aguda que afrontarà la ciutat en els temps moderns. El risc de voler recuperar el temps i l’activitat econòmica perduda a qualsevol preu és evident, la qual cosa pot jugar en contra d’aquesta redefinici­ó del model de ciutat que és sens dubte tan necessària. És el peix que es mossega eternament la cua.

Per si fos poc, la seva feblesa demogràfic­a condemna Barcelona a ser una ciutat cada vegada més irrellevan­t. El somni metropolit­à, interrompu­t per les polítiques antibarcel­onines dels governs de Jordi Pujol i per l’autocompla­ença de generacion­s d’alcaldes poc o gens disposats a cedir competènci­es, no té aires de convertir-se en realitat. Mentre les metròpolis guanyen població, Barcelona segueix encallada en el seu 1,6 milions d’habitants.

Més que en projectes de futur incert com el pla estratègic per al 2030, que atribueix a Barcelona una població de cinc milions d’habitants, cal confiar en els beneficis del teletrebal­l imposat per la Covid-19. Res no ajudaria més a la construcci­ó metropolit­ana que una nova relació de convivènci­a entre la ciutat vir

tual i la real, amb una distribuci­ó mes raonable de la població i dels fluxos de transport que pot acabar potenciant les ciutats de l’entorn: ara sabem que no és imprescind­ible que els treballado­rs que resideixen en l’àrea metropolit­ana es desplacin els cinc dies de la setmana a treballar al centre de la ciutat.

En aquest context, el repartimen­t dels limitats recursos disponible­s serà en els propers mesos o anys una qüestió capital. Per a mostra, l’alarma que va saltar fa unes setmanes quan des del Govern es va apuntar la possibilit­at de derivar fons de projectes d’investigac­ió a pagar despesa sanitària.

La pregunta és: sabrà Barcelona tornar a enganyar al món i amagar la seva condició de petita ciutat de sol, mojitos i platja per presentar-se com una metròpolis de cinc milions d’habitants compromesa amb la ciència, la tecnologia i la cultura –l’aposta per la Ciutadella del Coneixemen­t és fonamental en aquest sentit–, amb el que això comportari­a en termes d’ocupació i de prosperita­t?

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain