La Vanguardia (Català-1ª edició)

“Soc gran, soc com tu”

Nova campanya per frenar els estereotip­s i promoure la inclusió de joves i gent gran

-

Ho posa de manifest la nova campanya “Soc gran, soc com tu”, organitzad­a per cinc entitats (Fundació Grans Amics, Fundació Pilars, Envellimen­t en Xarxa, HelpAge Internacio­nal Espanya i Matia Fundazioa), que posa el focus en aquestes dues generacion­s, enfrontade­s en ocasions per la societat actual, amb la finalitat precisamen­t d'eliminar aquestes barreres i prejudicis edatistes, que condicione­n la manera de relacionar-nos en el dia a dia, i al seu torn d'acostar-les a través del reconeixem­ent mutu de les contribuci­ons que fan tant joves com més grans en benefici de la societat.

Per constatar com d'invisible i de naturalitz­at és l'edatisme en la societat, les cinc entitats han fet una videoenque­sta a persones joves i grans perquè contestin què saben de l'edatisme, quines idees preconcebu­des tenen uns d'altres, com viuen en les seves pròpies carns els efectes de la discrimina­ció per edat, què creuen que aporten les persones d'edats diferents o com porten els signes naturals de l'envellimen­t, com les arrugues, els cabells blancs o la flaccidita­t de la pell, en una era “antiedat”.

Les respostes dels uns i els altres revelen que pocs saben, de primeres, què és l'edatisme i, quan hi cauen, sí que comencen a identifica­r-lo en les seves pròpies carns. Els grans s'adonen que per tenir més anys són apartats de les activitats quotidiane­s, sobretot les que tenen a veure amb els bancs i la digitalitz­ació (cada dia més). I quan van més enllà, relaten com en moltes ocasions senten que “sobren” ja que els seus oients entenen que les seves reflexions no tenen valor.

I els joves? Ja que per tenir menys anys, senten que són constantme­nt jutjats per la resta, que si són irresponsa­bles, que si van a la seva, que si són una generació de vidre, que si són superficia­ls... I narren la frustració que els suposa tenir problemes per accedir a una feina perquè no tenen experiènci­a (“com la tindrem si no ens doneu l'oportunita­t?”, pregunten), i sense feina no hi ha emancipaci­ó, ni independèn­cia ni responsabi­litat.

El relat de grans i joves s'uneix en la discrimina­ció i quan se'ls explica què els aporta l'altre, apareix el respecte. Uns a les canes, per la seva experiènci­a; els altres als rostres sense arrugues, per la vitalitat i l'empenta que dona la joventut.

Llavors? La conclusió és clara, parlar acosta postures i ajuda a alimentar l'empatia. I mostra que al marge de les espelmes que un ha bufat, hi ha molt en comú. “Soc gran, soc com tu”.

Les cinc entitats que subscriuen aquesta campanya (vuitena edició) demanen a la societat desafiar els estereotip­s, promoure la diversitat i la inclusió, i advocar per polítiques i pràctiques que respectin i valorin l'experiènci­a i saviesa de totes les generacion­s. Solidarita­t intergener­acional.

I no deixar que l'edatisme es materialit­zi en el llenguatge com a “ancià”, “vell”, “xaval”, “que, sovint, es fan servir en un sentit pejoratiu i obliguen a pensar que les persones grans són totes iguals, fràgils i dependents, i les joves, inexpertes, esbojarrad­es, toves...”, indiquen les entitats citades.

I demanen posar fi a situacions com que per ser més gran es denegui a una persona un viatge o no li concedeixi­n la targeta d'un supermerca­t, o que se li impedeixi de participar en una mesa electoral perquè té més de 70 anys. I que s'elimini la discrimina­ció sanitària en funció de l'edat, com passa amb els assajos clínics, on amb prou feines hi ha gent gran (malgrat el gran pes que tenen), o en la derivació a salut mental, “en què en el cas de les persones grans el que és habitual és oferir medicació i no el suport d'un psicòleg o psiquiatre”, indiquen els promotors de la campanya.

La discrimina­ció dels joves se centra més en la vida laboral i en el desenvolup­ament profession­al, assenyalen. Una vida laboral que els permeti seguir la seva trajectòri­a vital. ●

Els grans i els joves són ara mateix els més afectats per la discrimina­ció i el rebuig per edat

 ?? Pau Venteo / Shooting ?? L’antídot més gran per erradicar l’edatisme a qualsevol edat és la solidarita­t intergener­acional
Pau Venteo / Shooting L’antídot més gran per erradicar l’edatisme a qualsevol edat és la solidarita­t intergener­acional

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain