La Vanguardia (Català-1ª edició)

Vox planteja blindar fronteres, derogar l’agenda verda i abaratir l’energia

En ple auge de l’extrema dreta, la formació pot doblar els seus tres escons

- Silvia Hinojosa

Vox no farà experiment­s en aquesta campanya de les eleccions al Parlament Europeu i se centrarà en els assumptes que millor li han funcionat fins ara. La formació que lidera Santiago Abascal va obtenir tres eurodiputa­ts en les eleccions del 2019 i té bones perspectiv­es de cara a la cita del 9 de juny, ja que totes les enquestes apunten que podria doblar el seu resultat, en línia amb l’ascens general que es pronostica a les formacions d’extrema dreta en el conjunt de la Unió Europea.

El programa electoral de Vox es compon de deu propostes. Són, majoritàri­ament, les mesures icòniques del partit, però traslladad­es a l’escena europea, entre les quals la derogació del Pacte Verd europeu, blindar les fronteres per evitar la immigració il·legal, una energia més barata i impulsar una política agrària comuna (PAC) “amb menys ideologia”.

Vox considera que l’acord entre socialiste­s i populars “ha resultat nefast” per al camp, la indústria, l’ocupació i la sobirania energètica i alimentàri­a d’Espanya”, i anuncia que combatrà el Pacte Verd i l’Agenda 2030, que veu com un “pla d’acomiadame­nts massiu” per als treballado­rs espanyols. També advoquen per blindar les fronteres de la Unió Europea, mitjançant acords amb els països de trànsit perquè controlin la immigració il·legal i acceptin les devolucion­s d’expulsats. A més, es compromete­n a promoure una energia “més barata i segura” per a les famílies i indústries i defensen la investigac­ió i l’aprofitame­nt de recursos per dependre menys de l’exterior. També defensen protegir “el producte nacional espanyol davant la competènci­a deslleial estrangera” i, sobre la PAC, advoquen perquè tingui “més fons i menys ideologia”.

Una altra de les apostes és la d’acabar amb les “polítiques pro

Abascal es bolcarà en la campanya, en què denunciara­n l’aliança “nefasta” del PSOE i el PP a Brussel·les

gres imposades” des de Brussel·les a tot Europa: l’“agenda progressis­ta que ataca la llibertat, enfronta les famílies, inunda Europa de multicultu­ralisme i criminalit­za especialme­nt” el món rural.

Abascal s’abocarà a la campanya, al costat del candidat, Jorge Buxadé. Tots dos protagonit­zen avui un acte a Gijón, en què hi haurà els números dos, tres i quatre de la llista: Hermann Tertsch, l’exdirigent de Ciutadans Juan Carlos Girauta i Mireia Borrás. ●

 ?? Pepe Zamora / EFE ?? Abascal, al costat de Buxadé, pren notes abans d’intervenir en un acte
Pepe Zamora / EFE Abascal, al costat de Buxadé, pren notes abans d’intervenir en un acte

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain