La Vanguardia (Català-1ª edició)

Sunak demana acabar la feina, i Starmer, posar fi al caos

El primer ministre i el líder laborista ja estan en campanya

- Rafael Ramos

L’última vegada que unes eleccions generals britànique­s es van celebrar al juliol va ser l’any 1945, acabava d’acabar la II Guerra Mundial i el laborista Clement Atlee va donar la campanada amb una pallissa al gloriós primer ministre Winston Churchill. Rishi Sunak espera que d’aquí sis setmanes passi el mateix però a la inversa. Potser Anglaterra ho està fent bé a l’Eurocopa de futbol, potser algun tennista britànic té èxit a Wimbledon i els votants ho agraeixen al Govern. Potser els estudiants (que solen ser més d’esquerres) i els escocesos (que no en volen saber res, dels tories) no voten perquè estan de vacances. Potser baixa per fi el preu del menjar i l’electricit­at. Potser arriben els extraterre­stres...

Sembla un escenari una mica recargolat, però, amb 21 punts darrere a l’última enquesta, als conservado­rs no els queda res més a què agafar-se. Quatre diputats més (i ja són més de setanta), convençuts de la derrota, van anunciar ahir que no es presentara­n a la reelecció. Són pocs els que confien en el miracle, la majoria creuen que la convocatòr­ia electoral és una eutanàsia política per eliminar el dolor.

El primer dia de la campanya va servir per establir les bases de les respective­s estratègie­s. Sunak va emprendre una gira de dos dies per les quatre nacions del Regne Unit amb el missatge que han començat a millorar l’economia i la immigració (les xifres oficials registren un descens de cent mil persones respecte a l’any anterior) gràcies al pla del Govern, i que la situació internacio­nal (conflicte a l’Orient Mitjà, guerra a Ucraïna, agressivit­at russa, ambició xinesa, aïllacioni­sme nord-americà, proteccion­isme en alça, fatiga globalitza­dora...) fa que no sigui el moment de córrer riscos amb un canvi de timoner.

El líder laborista, Keir Starmer, es va desplaça a Gillingham, al sud-est d’Anglaterra i territori tory, amb el missatge que ha arribat el moment de girar full i posar fi al caos dels últims anys de govern conservado­r. La seva tàctica és com la del boxejador que va guanyant clarament als punts i només ha d’evitar el K.O. Es protegeix la cara amb els guants, s’enganxa al cos del rival i balla al seu voltant, fora de l’abast dels seus punys.

Un alleujamen­t per als tories és la decisió de l’euroescèpt­ic Nigel Farage de no presentar-se a les eleccions pel partit ultra Reform, que els pren vots pel flanc dret. Però, tot i això, el panorama es presenta negre per a Sunak. Ha convocat les eleccions per al juliol perquè no hi ha diners per abaixar impostos, i creu que les coses –retòrica al marge– només aniran més malament. ●

l’avançament electoral Ès perquè no hi ha diners per abaixar els impostos a la tardor, com pretenia Sunak

 ?? Henry Nicholls / Ap-LaPresse ?? El primer ministre britànic arribant ahir a Inverness (Escòcia) per atreure votants
Henry Nicholls / Ap-LaPresse El primer ministre britànic arribant ahir a Inverness (Escòcia) per atreure votants

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain