La Vanguardia (Català-1ª edició)

“La reina Camil·la ha reaccionat bé davant el càncer: somrient”

-

Per què es va fer vostè infermera i, a més, oncològica? Això es va preguntar la meva mare quan li vaig dir que volia ser infermera oncològica. I em va advertir que no havia estat mai una persona cuidadora.

La va ofendre el comentari matern?

Al contrari, vaig pensar: “Doncs ara veuràs”. I me’n vaig anar a Edimburg a estudiar infermeria i després a Londres a especialit­zar-me en oncologia.

Per què oncologia?

Perquè sempre he pensat que el més interessan­t i meravellós per a les persones són les altres persones. I, en tractar el càncer, les podia arribar a conèixer durant mesos i anys i tenir relacions profundes i duradores amb els meus pacients.

No l’afligeix veure’n morir alguns?

El tractament oncològic sovint és brutal i els deixa destrossat­s, però, per això mateix, és quan pots marcar la diferència en els seves vides... És la meravellos­a oportunita­t de sentir-te necessari i útil.

Patir és dolent; haver patit, bo.

També ho he viscut amb ells! I després del patiment han donat un sentit nou a les seves vides i també a la meva. I no cregui que l’experiènci­a del càncer és llunyana.

Em temo que és difícil pensar-ho.

Quan vaig començar com a infermera, al Regne Unit teníem un de cada quatre ciutadans amb diagnòstic de càncer; ara ens acostem a un de cada dos.

Augmenta perquè vivim més?

En els joves també s’incrementa el càncer un 2% l’any, sobretot de pulmó i laringe, de manera que el 2040 tindrem un 30% més de pacients.

Per què pensen que hi ha més càncers?

La contaminac­ió que patim avui és menys observable que els fums d’altres temps, però més cancerígen­a, com la dels microplàst­ics.

Com va començar la Fundació Maggie’s?

Vaig conèixer Maggie Keswick fa 30 anys quan ella en tenia 53 i un càncer de mama avançat. La Maggie era una influent arquitecta i el seu marit, Charles Jones, un crític no menys influent. A l’hospital, la Maggie no acceptava ser una pacient més.

En quin sentit?

Llavors no hi havia internet i els pacients acceptaven amb resignació el que diguessin els

 ?? XAVIER CERVERA ??
XAVIER CERVERA

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain