La Vanguardia (Català-1ª edició)

Ferrovial debuta al Nasdaq amb una forta volatilita­t

Del Pino diu que el trasllat a Amsterdam no va ser traumàtic

- Francesc Peirón

Ferrovial es va convertir aquest dijous en “la primera empresa d’origen espanyol i present a l’Ibex que cotitza directamen­t amb accions ordinàries en una borsa dels Estats Units”, va dir el seu president, Rafael del Pino.

El comentari el va fer a un grup de correspons­als pocs minuts després de la cerimÚnia d’entrada a l’índex Nasdaq, amb el símbol FER, i que els seus títols patissin la volatilita­t de l’efecte del debut.

El preu de sortida, el mateix amb què va tancar el dia anterior a Madrid, era, al canvi, poc més de 38 dÚlars. Tot i aixÚ, en les operacions de premercat, el preu es va situar en 45 dÚlars, després es va desplomar a 38,20 dÚlars, per enfilar-se fins als 48,80 dÚlars. Des d’aquest punt es va tornar a precipitar i va arribar a tenir més de nou punts de retrocés des d’aquest sostre (39,12 dÚlars). Va ser un tobogan.

El matí va tenir els condiments de les celebracio­ns pel repte d’arribar a la meta després d’un llarg camí i per l’èxit del qual es va prendre la decisió de deixar la seu d’Espanya, on va néixer Ferrovial el maig del 1952 “en un àtic”, va rememorar Del Pino, per traslladar-se a Amsterdam.

La raó és que aixÚ els havia d’obrir les portes per fer el pas d’arribar a Wall Street, va recalcar el seu president, circumstàn­cia que els ha de donar accés a “grans bases d’inversors”.

La plana major de l’empresa es va desplaÁar al domicili de Nasdaq, a Times Square, i va protagonit­zar el toc de campana que va marcar l’obertura de la sessió i el d’una histÚria particular.

“La nostra relació amb el Govern [de Pedro S·nchez] és bona”, va replicar de manera escarida Del Pino quan se li va recordar la polèmica pel trasllat de domicili. Aquesta mudanÁa, va intervenir el conseller delegat, Ignacio Madridejos, “no és que hagi facilitat arribar al Nasdaq, és que ho ha fet possible”. “No va ser una decisió traumàtica”, va intervenir el president en al·lusió a aquesta mudanÁa.

Ferrovial es converteix en una empresa que cotitza en tres índexs, als Estats Units, Espanya i els Països Baixos. “El nostre objectiu no és reduir el nivell d’inversors que tenim a Europa i a Espanya, sinó atreure nous inversors que avui no poden accedir a Ferrovial”, va indicar Madridejos. Del Pino hi va tornar a intervenir taxatiu quan es va plantejar si pensen abandonar l’Ibex. “No, la resposta és molt clara”, va concloure.

Fa 20 anys que l’empresa va arribar als EUA, on compta amb obres i gestió en carreteres, aeroports i infraestru­ctures de la nova energia. Ara té en marxa la reconstruc­ció de la terminal u del JFK de Nova York, el final del qual està previst per al 2026. ●

 ?? SARAH YENESEL / EFE ?? El president de Ferrovial, Rafael del Pino, ahir a la seu del Nasdaq a Nova York
SARAH YENESEL / EFE El president de Ferrovial, Rafael del Pino, ahir a la seu del Nasdaq a Nova York

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain