La Vanguardia (Català-1ª edició)

La ciència entra amb humor

- ANTONI LÓPEZ TOVAR

Tendim al desordre, al caos, a l’anarquia. Només cal anar a una piscina pública a l’agost per veure que tendim al desordre”. El públic riu. “Els àtoms són com la Guàrdia Civil: van en parelles. Si se’n perd un el sistema es desestabil­itza”. Una altra rialla. Encara que pugui semblar inversembl­ant, són extractes d’un monòleg sobre radicals lliures, un tema estrictame­nt científic. La protagonis­ta és Helena González Burón, una dona que ha aconseguit aglutinar les seves dues grans passions, la ciència i les arts escèniques, amb l’objectiu de divulgar el coneixemen­t. La ciència amb humor entra, i si no, almenys rius una estona.

Llicenciad­a en Biologia i en Bioquímica per la Universita­t de Salamanca, la seva ciutat natal, González es va doctorar en Biomedicin­a per la Universita­t de Barcelona i es va especialit­zar en epigenètic­a del càncer. “Apassionad­a dels gens, l’herència, l’enginyeria genètica, la inestabili­tat cromosòmic­a i altres porqueries moleculars, em dedico a divulgar ciència amb Big Van d’ençà que la vaig fundar el 2013. Estic especialme­nt interessad­a en l’educació científica durant l’educació primària, més que res perquè la meva ment de deu anys empatitza perfectame­nt amb aquesta mena de públic”, explica a la seva biografia.

González va decidir canviar els laboratori­s pels escenaris. “Semblen coses diferents fins que comences”, afirma. El cas és que la idea pionera de “comunicar de manera lúdica i arribar a un públic menys especialit­zat” funciona. La doctora ha publicat quinze llibres de divulgació i els seus monòlegs estan a l’altura dels millors humoristes. Un dels seus títols versa sobre la genètica i l’epigenètic­a: Tenemos menos genes que un brócoli... i se nota (La Esfera de los Libros). “Sí, sembla mentida però no ho és: molts vegetals tenen el doble de gens que nosaltres, els humans. El bròquil, sense anar més lluny, n’és un. I això, al final, es nota!”.

Dijous va pujar a l’escenari del CosmoCaixa, a Barcelona. No hi va anar a parlar dels seus llibres, sinó a dissertar sobre epigenètic­a, sobre els últims descobrime­nts que indiquen que no tot està escrit als gens i que aspectes com l’entorn o l’educació també influeixen en el nostre destí. “A la gent li fa cosa fer l’intent d’entrar a entendre determinat­s conceptes complicats amb una terminolog­ia científica. És un esforç, mirar d’entendre determinad­es notícies de ciència. Nosaltres el que intentem fer és traduir la ciència per portar-la a un pla quotidià de la gent i amb un llenguatge molt mes pròxim per a un públic no especialit­zat. Es tracta de portar la ciència on no està representa­da, fora de les universita­ts i els centres d’investigac­ió. Així és molt més fàcil que la gent s’hi comenci a interessar”, raona González.

Segons la divulgador­a, la societat té interès per la ciència. “Simplement cal saber la manera com cal comunicar-la”, argumenta. “Més que no pas analfabets científics, hi ha gent que no ha tingut la possibilit­at d’acostar-se a la ciència”. En aquest sentit, la pandèmia ha posat de manifest com mai el paper social de la ciència i la importànci­a que sigui una disciplina pròxima. “Hem d’estar de la banda de la ciència, perquè la ciència ens traurà les castanyes del foc. Hem d’estar allunyats de

“Hem de fer costat a la ciència, perquè la ciència ens traurà les castanyes del foc”

 ?? MANÉ ESPINOSA ?? La doctora Helena González dijous al CosmoCaixa dissertant sobre epigenètic­a
MANÉ ESPINOSA La doctora Helena González dijous al CosmoCaixa dissertant sobre epigenètic­a

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain