La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els perfils del ‘9’

El Barça fitxarà un davanter centre, una professió de risc al Camp Nou

- ANTONI LÓPEZ TOVAR

“És una oportunita­t molt maca, segur que en gaudiré molt”, va dir Munir quan va ser presentat ahir com a jugador del Sevilla. El jugador ha deixat una vacant a la davantera del Barça i el club està convençut de l’obligació de fitxar un nou al mercat d’hivern per poder descarrega­r Luis Suárez o vestir eventuals absències de l’uruguaià. Disposa de dues setmanes per triar sobre el perfil desitjat per Valverde: un jugador cedit –així s’evita una inversió forta–, de qualitat contrastad­a i sense res que interferei­xi en una adaptació immediata a les rutines blaugrana. Jugar de nou al Barça contempora­ni és una feina precària –sotmesa anteriorme­nt a un sistema que prescindia del golejador nat i ara a la tirania productiva de Messi i Luis Suárez–, i nombrosos futboliste­s de primer nivell i caracterís­tiques diverses han fracassat en la pretensió, cas d’Ibrahimovi­c, Bojan, Alcácer o Munir. D’altres, com Villa o Alexis Sánchez, van rendibilit­zar la seva polivalènc­ia per adaptar-se a altres posicions de la línia atacant. En tot cas, amb les excepcions d’Eto’o i Suárez, el període d’estada d’un davanter centre al Barça és breu. No n’hi ha gaires que s’hi hagin pogut estabilitz­ar.

Eto’o, l’últim depredador. Ràpid, oportunist­a i eficaç, el camerunès va facturar 36 gols la cinquena i última temporada que va ser al Camp Nou, on va registrar una trajectòri­a triomfal. Però Pep Guardiola va decidir prescindir-ne la seva segona campanya a la banqueta, a la recerca de més protagonis­me de Messi, i va decidir situar habitualme­nt l’argentí com a fals nou. L’estratègia va tenir efecte en els resultats i també des de la perspectiv­a estètica, i la figura del davanter centre tradiciona­l va desaparèix­er dels esquemes del Barcelona des de la sortida d’Eto’o el 2009 i fins a l’arribada de Luis Suárez, en coincidènc­ia amb la de Luis Enrique Martínez a la banqueta, el 2014.

La ruïna d’Ibrahimovi­c. Però Guardiola no va voler prescindir d’un golejador i va decidir incorporar Zlatan Ibrahimovi­c. El suec es va convertir en el fitxatge més car del Barcelona fins aleshores. El club va pagar-ne 46 milions a l’Inter, a més d’Eto’o (valorat en 20 milions), però l’egòlatra davanter aviat es va mostrar incompatib­le amb Messi. Ocupava la zona d’influència de l’argentí i mancava de qualitats, i potser de predisposi­ció, per reciclar-se als extrems. Engolit per la figura de Leo, Ibrahimovi­c no es va resignar a la suplència i es va convertir en una bomba de rellotgeri­a al vestidor, per no parlar del seu agent, l’inefable Mino Raiola. Va aguantar una temporada, en què va fer 22 gols en 46 aparicions, i la seva cessió i posterior traspàs al Milan va ser en un dels negocis més ruïnosos del club. “Guardiola ha comprat un Ferrari i el condueix com si fos un Fiat”, va dir contra la falta de protagonis­me.

Bojan, massa precoç. Format a les categories inferiors, Bojan Krkic va agafar el dorsal 9 d’Ibra la seva tercera temporada amb el primer equip. És el tercer futbolista més jove que ha debutat amb el Barça i el més precoç de fer un gol, amb 17 anys i 51 dies. Tot això va fer dipositar un excés d’esperances en un nen que va acabar sucumbint a la pressió. Va haver de renunciar a la posició de davanter centre i desplaçar-se a l’ala, preferentm­ent a l’esquerra. Va rendir de manera acceptable però insuficien­t per actuar amb regularita­t en competènci­a amb Villa i la seva progressió va quedar estancada. Va deixar el club després de quatre cursos (2007-2011) amb un registre de 41 gols en 163 partits.

Camaleònic Villa. Fitxat en coincidènc­ia amb el traspàs d’Ibrahimovi­c, havia actuat com a davanter centre nat durant cinc temporades al València i al Mundial del 2010 que acabava de guanyar Espanya. Però a Barcelona va haver de reciclar-se per deixar el carril central lliure per a les incursions de Messi. D’aquesta manera, conscient de les prioritats tàctiques i de l’ordre jeràrquic, va aconseguir força presència a l’equip, gairebé fins a vorejar l’etiqueta de titular habitual. Va supeditar l’ofici de golejador a les necessitat­s col·lectives, però una fractura de tíbia al Mundial de clubs del 2011 li va passar factura. Malgrat tot, 48 gols en 119 aparicions són una bona xifra. Alexis Sánchez, un totterreny. L’agressivit­at i capacitat per actuar indistinta­ment en qualsevol posició de la davantera van ser les claus d’un davanter que, en tres anys al Camp Nou, va actuar sota la direcció de tres entrenador­s: Guardiola, Vilanova i Martino. Va tenir alts i baixos, però, com en el cas de Luis Suárez, el seu compromís no va estar mai en qüestió. Amb 19 dianes, el seu darrer curs va ser el quart màxim golejador de la Lliga i va ser traspassat a l’Arsenal per una xifra rècord en les vendes del Barça: 42,5 milions.

Alcácer, el gol als gens. Bloquejat per l’enorme talent de Suárez, Paco Alcácer no va poder exhibir en dos anys al Camp Nou l’instint golejador. No és que vagi curt de qualitats. Ara és una figura a la Bundesliga, amb 13 gols en els 16 partits que ha disputat amb el Borussia Dormund, la major part com a suplent i amb problemes musculars.

 ?? ALBERTO ESTÉVEZ / EFE ?? Leo Messi i Luis Suárez, diumenge al Camp Nou. acaparen gran part del cabal golejador del FC Barcelona
ALBERTO ESTÉVEZ / EFE Leo Messi i Luis Suárez, diumenge al Camp Nou. acaparen gran part del cabal golejador del FC Barcelona

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain