La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’estació de Provença separarà entrades i sortides

L’ampliació de l’andana en sentit Vallès permetrà reordenar els fluxos d’accés a la segona instal·lació més freqüentad­a dels FGC

- DAVID GUERRERO

Quan es va construir l’estació de Provença, fa gairebé un segle, ningú no s’imaginava que acabaria tenint el volum d’usuaris que té ara. És la segona instal·lació més utilitzada dels Ferrocarri­ls de la Generalita­t (FGC), i l’andana fa menys de tres metres d’ample. El col·lapse que es viu en hora punta és claustrofò­bic per als 4.700 usuaris per hora que passen per l’estació. I fins i tot alarmant pel que fa a seguretat, malgrat les mampares que es van instal·lar fa anys per evitar caigudes a les vies.

La solució que fa anys que s’espera és l’ampliació de les andanes. Les obres, projectade­s des d’abans de la crisi i començades el novembre del 2016, semblava que no s’acabarien mai. Ara ja veuen la llum al final del túnel, i s’espera que per Sant Joan, a finals de juny, s’hagin acabat.

D’aleshores ençà, l’andana en direcció Vallès passarà dels tres als vuit metres al tram de la via més proper al carrer Rosselló, els primers 27 metres en què para la capçalera del tren, on s’acumulen els passatgers que, en molts casos, combinen el ferrocarri­l amb el metro.

L’obertura d’una nova galeria per eixamplar l’andana també suposarà un canvi en el funcioname­nt de l’estació amb l’objectiu de millorar l’accessibil­itat i la comoditat dels usuaris. La part que ara està en obres tindrà un nou vestíbul i una escala mecànica de baixada que serà exclusivam­ent per entrar a l’andana, mentre que l’estreta escala actual, en què els que pugen i els que baixen xoquen els uns contra els altres, passarà a ser només de sortida. És un mètode utilitzat en diversos països europeus però poc habitual aquí.

El conseller de Territori, Damià Calvet, l’ha presentat com “una solució innovadora per donar resposta a un repte puntual”. Serà l’única estació de Ferrocarri­ls en què se separaran els fluxos d’entrada i sortida. De fet, ni tan sols serà en tota l’estació: només al renovat accés del Rosselló, que és el més freqüentat perquè té correspond­ència amb l’estació de Diagonal de les línies 3 i 5 de metro.

Els passatgers que entrin per l’altre vestíbul, el del carrer Provença, compartira­n escales per pujar i baixar com actualment.

Les obres no eren fàcils, i s’han allargat més del compte per la complexita­t del lloc, sota la calça- da del carrer Balmes, a molt poca profundita­t. L’ampliació de la instal·lació s’ha fet sense tallar el trànsit ferroviari excepte en moments puntuals durant alguns caps de setmana i les vacances escolars. Malgrat que no en siguin conscients, els passatgers que cada dia s’amunteguen a l’andana es recolzen en una paret rere la qual fa mesos que es treballa.

L’excavació de la nova galeria que permet ampliar l’andana es va completar el novembre del 2018, després de cinc mesos d’excavació, i s’ha reforçat amb encavalcam­ents metàl·lics que reforcen l’estructura oberta sota els edificis del carrer Balmes. L’espai que s’ha guanyat, que es convertirà en l’esperada ampliació, es connecta amb l’andana de tota la vida mitjançant quatre grans obertures de cinc metres d’ample que permetran triplicar l’espai actual.

Amb l’obra civil pràcticame­nt acabada, les pròximes setmanes es taparà el forat que ara deixa al descobert la galeria excavada i es duran a terme les instal·lacions que convertira­n el que ara encara és un túnel ple de pols en un vestíbul lluminós pel qual es podrà entrar però no sortir.

El nou espai d’espera projectat per als passatgers triplica la claustrofò­bica andana que hi ha actualment

 ?? LLIBERT TEIXIDÓ ?? Unes portes metàl·liques separen l’andana en funcioname­nt del que s’està construint
LLIBERT TEIXIDÓ Unes portes metàl·liques separen l’andana en funcioname­nt del que s’està construint
 ?? GENERALITA­T DE CATALUNYA ?? Imatge virtual del resultat final de les obres amb l’andana ampliada
GENERALITA­T DE CATALUNYA Imatge virtual del resultat final de les obres amb l’andana ampliada

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain