La Vanguardia (Català-1ª edició)

ERC i el PDECat branden el no als comptes per forçar la negociació

Els partits insten Sánchez al diàleg bilateral per tramitar els pressupost­os

- ÀLEX TORT JAUME MASDEU Barcelona / Waterloo

O canvien les coses o Esquerra i el PDECat rebutjaran tot d’un plegat els pressupost­os generals de l’Estat del 2019. Les dues formacions independen­tistes tenen clar que el sí, ja no a l’aprovació definitiva als comptes sinó a la seva tramitació, no depèn d’una inversió econòmica més o menys gran o d’infraestru­ctures per a Catalunya, unes aportacion­s que ahir el Govern espanyol va concretar en 2.051 milions d’euros, un 52% més que l’any passat. Les xifres no convencen els independen­tistes, que ahir van tornar a exigir una solució política per a Catalunya i “el final de la repressió”. ERC i el PDECat entenen que aquestes qüestions es que podrien esbossar amb la creació d’una taula de diàleg amb observador­s independen­ts per parlar del dret a l’autodeterm­inació de Catalunya.

Només així es podrien obrir les portes perquè els pressupost­os superessin el primer escull, el de la tramitació. “No va de partides ni d’inversions ni de percentatg­es de PIB per a Catalunya”, va assegurar ahir la portaveu d’Esquerra, Marta Vilalta.

Carles Puigdemont, des de Waterloo, va concretar molt més: “Realment el senyor Sánchez té voluntat, té ganes que donem suport als pressupost­os? No ho sembla. Si en té ganes, comencem per la tramitació. És molt fàcil. Una comissió per parlar de Catalunya, del seu dret a l’autodeterm­inació i, a més, que hi hagi un testimoni independen­t”.

La de la taula o comissió és una idea que ja va apuntar el vicepresid­ent del Govern i adjunt a la presidènci­a d’ERC, Pere Aragonès, dimarts passat en el transcurs d’una entrevista a RAC1. Però si els independen­tistes primer sol·licitaven mediació i observador­s internacio­nals, ara han rebaixat les seves pretension­s per reclamar “testimonis independen­ts”.

El cas és que Govern central i Govern de la Generalita­t tenen previst reunir-se els pròxims dies, tal com van acordar a finals de desembre. Cal veure si d’aquest contacte cristal·litza un compromís per crear un marc de diàleg en el sentit que sol·liciten els independen­tistes.

Tot i que Pedro Sánchez va assegurar que governaria fins al 2020 amb pressupost­os o sense, la seva tramitació és primordial per al Govern espanyol. ERC, però, té coll avall que presentarà una esmena a la totalitat. “Estem en la línia de presentar-la”, va advertir Vilalta, al mateix temps que va afirmar en roda de premsa que ERC no pot descontext­ualitzar aquest debat de la tramitació “amb el que està passant a Catalunya”, que és una situació “d’excepciona­litat”, ja que segons va dir s’estan vulnerant drets i llibertats i l’Executiu espanyol “no està aportant solucions polítiques”.

Tot i això, ERC, com els neoconverg­ents, endurint el seu discurs podria estar assumint una posició de força per obligar Sánchez a la negociació. Fins i tot fonts dels republican­s admeten que hi ha l’opció de presentar l’esmena a la totalitat per retirarla immediatam­ent abans de la votació. “Provocaríe­m el debat novament sobre l’autodeterm­inació, cosa que interessa”, reconeixen aquestes fonts.

Tot i així la portaveu dels republican­s va remarcar que hi ha d’haver “un canvi radical” del Govern central si vol aprovar els pressupost­os. En tot cas, va matisar que ERC encara està debatent si es tramiten els comptes, però va reconèixer que “hi ha un percentatg­e molt alt” que es presenti l’esmena a la totalitat als números que pretén tirar endavant el Govern espanyol. Les condicions perquè continuïn el seu curs? “Final de la repressió i una resposta política”. Això úl-

Puigdemont exigeix una comissió d’independen­ts perquè vetllin pels acords amb l’Estat

tim es podria traduir en la taula de diàleg que va esmentar Puigdemont.

Per al PDECat la tramitació dels comptes transcorre per un camí més confús. Ahir la seva executiva va anar a Waterloo per posicionar-se, després de la disparitat d’opinions en el si del partit i airejades públicamen­t. Per bé que durant la reunió amb Puigdemont hi va haver qui es va decantar per la tramitació, el PDECat va fixar la seva posició i exigeix, a més, que s’estableixi una taula de diàleg bilateral per aconseguir una sortida política al conflicte i garanties que es compliran els compromiso­s que s’assumeixin en aquest marc. L’expresiden­t de la Generalita­t va expressar davant els periodiste­s que actualment “no hi ha les condicions ni per a l’aprovació ni per a la tramitació [dels pressupost­os], és obvi”.

Puigdemont es queixa d’incomplime­nts reiterats del Govern espanyol i, per això, per garantir que es duguin a terme els compromiso­s, exigeix la presència d’independen­ts “que puguin verificar i denunciar l’incomplime­nt dels acords”.

“Els diferents governs espanyols es caracterit­zen pels incomplime­nts”, va argumentar l’expresiden­t, i va posar com a exemple l’Estatut, per al qual també sol·licita que la nova comissió vetlli pel seu compliment.

També va afegir que “seria el mínim per tramitar els pressupost­os”, però que no està en mans de l’independen­tisme “que el Govern espanyol passi de la retòrica als fets”. En aquest sentit, va criticar l’actuació de l’Executiu de Sánchez, a qui va acusar de tenir la mateixa estratègia que el seu antecessor, Mariano Rajoy, encara que fos “amb altres paraules i algun copet a l’esquena”.

ERC també va fer referència a aquest extrem. Vilalta va acusar Sánchez de no haver fet “res” i de “continuar amb la mateixa línia repressiva” que l’anterior cap del Govern central. Igualment, d’acord amb Puigdemont, la dirigent d’ERC va recriminar a Sánchez els “continus incomplime­nts” dels anteriors governs espanyols i va remarcar que “la pilota és a la teulada” del Govern central si vol que els pressupost­os continuïn el seu curs.

El president del PDECat, David Bonvehí, també va insistir que necessiten un gir de Sánchez per avalar els seus comptes. “No els podem avalar per coherència política si no hi ha aquest gir, aquest canvi d’escenari, que poguéssim abordar de debò el conflicte que hi ha entre Catalunya i Espanya”.

 ?? STEPHANIE LECOCQ / EFE ?? La cúpula del PDECat es va reunir ahir a Waterloo amb Puigdemont per tractar els pressupost­os de l’Estat
STEPHANIE LECOCQ / EFE La cúpula del PDECat es va reunir ahir a Waterloo amb Puigdemont per tractar els pressupost­os de l’Estat
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain