La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’assassinat a ganivetade­s de l’alcalde de Gdansk commociona Polònia

- Agències GDANSK

L’alcalde de la ciutat polonesa de Gdansk, Pawel Adamowicz, va morir ahir per les ganivetade­s que diumenge a la nit va patir a mans d’un expresidia­ri. És el primer alt funcionari polonès assassinat en exercici des del final del règim comunista el 1989.

Adamowicz, polític independen­t però avalat per l’opositora Plataforma Cívica, va ser apunyalat per Stefan W., un exconvicte de 27 anys que havia sortit de presó a finals del 2018 després de complir condemna per robatori a mà armada a entitats bancàries de Gdansk.

L’atac es va produir davant la multitud que assistia a un popular acte benèfic, i després d’apunyalar l’alcalde Adamowicz l’agressor va prendre un micròfon per assegurar que amb el seu atac volia venjar-se per haver estat “injustamen­t empresonat i torturat per (el partit) Plataforma Cívica”.

Segons les primeres investigac­ions, Stefan W. va actuar de manera “irracional” i en solitari. Les autoritats també han informat que l’arma homicida és un ganivet amb una fulla de 14 centímetre­s de longitud. La Fiscalia ja l’ha acusat formalment d’assassinat, la qual cosa podria comportar una pena de cadena perpètua. El viceminist­re de l’Interior, Jaroslaw Zielinsk, va puntualitz­ar que l’atacant “va patir trastorns psiquiàtri­cs” en el passat.

Adamowicz, de 53 anys, era alcalde de Gdansk des del 1998, i la tardor passada va aconseguir la reelecció amb el 65% dels vots. Era una de les figures de l’entorn de Plataforma Cívica més actives en la seva oposició al partit governant a Polònia, Llei i Justícia, i havia enarborat diverses campanyes a favor dels refugiats i contra les polèmiques reformes empreses pel Govern polonès, que han creat malestar en la Unió Europea.

El seu assassinat ha commogut Polònia, i polítics de totes les tendències han condemnat el crim i han fet crides a la calma. El crim no té en principi un motiu polític, però té lloc en un rerefons de forta tensió.

El 2017, un grup d’extrema dreta va penjar fotografie­s de sis parlamenta­ris polonesos opositors en una forca improvisad­a en una plaça pública del sud de Polònia. L’any passat, en la marxa que va commemorar el centenari de la recuperaci­ó de la independèn­cia polonesa, el president Andrzej Duda i el primer ministre Mateusz Morawiecki es van manifestar pel centre de Varsòvia al costat de grups d’ultradreta amb símbols neofeixist­es.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain