La Vanguardia (Català-1ª edició)

La despesa social

-

El projecte de pressupost­os presentat per la ministra d’Hisenda al Congrés; i les iniciative­s del president francès per apaivagar les marxes en contra del seu programa.

EL Govern espanyol, de la mà de la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, va lliurar ahir al Congrés dels Diputats el seu projecte de pressupost­os generals de l’Estat per a aquest any, amb voluntat d’acord amb la resta de les forces parlamentà­ries. Tot i això no serà senzill atès el plantejame­nt dels partits independen­tistes catalans, PDECat i ERC, que continuen mostrant-hi les seves reserves. També n’exposa Podem, que troba insuficien­ts les mesures sobre habitatge. I fins i tot el PNB, que així mateix pretén treure més benefici del seu suport als comptes públics estatals.

La ministra Montero, en la tradiciona­l roda de premsa de presentaci­ó dels pressupost­os, es va mostrar confiada de poder superar totes les dificultat­s en les negociacio­ns que es puguin produir durant el tràmit parlamenta­ri, fins i tot amb els partits independen­tistes catalans. Dit això, hauria estat millor que el projecte inicial complís, d’entrada, amb el 19,2% del total d’inversions que haurien de correspond­re a Catalunya en funció del seu percentatg­e de participac­ió en l’economia del conjunt de l’Estat, com preveu la disposició addicional tercera de l’Estatut. Aquest compliment hauria facilitat acostar posicions, tenint en compte que s’ha quedat molt a la vora d’aconseguir-ho, ja que el que es preveu en el projecte de pressupost­os presentat és el 16,8% del total d’inversions regionalit­zables, 2.051,38 milions d’euros. A més, hi ha dos-cents milions més en compliment d’una sentència del Tribunal Suprem en relació amb l’esmentada disposició addicional tercera de l’Estatut.

Les primeres reaccions dels partits independen­tistes han estat negatives respecte a donar el seu vistiplau al projecte de pressupost­os de l’Estat. Des d’ERC s’assenyala que, al marge de partides econòmique­s concretes, no hi ha hagut moviments per part del Govern central a favor dels polítics presos ni del reconeixem­ent del dret a l’autodeterm­inació. Això fa que fins i tot s’estiguin plantejant presentar una esmena a la totalitat. Des de Waterloo, a Bèlgica, l’expresiden­t de la Generalita­t Carles Puigdemont considera que no es donen les condicions perquè el PDECat pugui permetre “ni l’aprovació ni la tramitació” dels pressupost­os, llevat que el president Sánchez habiliti un diàleg real entre Catalunya i Espanya i, així mateix, constituei­xi una comissió bilateral per vigilar el compliment dels acords en matèria d’inversions públiques, ja que aquests acords s’han incomplert al llarg dels anys.

Tot i així, creiem pertinent fer una nova crida al diàleg, perquè aquest projecte de pressupost­os de l’Estat suposa una oportunita­t que no s’hauria de desdenyar en cap cas. En primer lloc, perquè el rebuig comportari­a per a Catalunya renunciar a importants inversions, que suposen un augment del 52% sobre els pressupost­os anteriors i que sumen la quantitat més elevada de la sèrie històrica. Sense oblidar que l’Estat en el seu conjunt es veuria privat d’uns comptes públics que inclouen la despesa social més gran des de l’inici de la crisi, que milloren la qualitat de vida dels ciutadans, que avancen en la redistribu­ció de la riquesa, que aposten per la inversió i que compleixen amb els objectius de dèficit públic. No és poc. Alguna fórmula caldrà trobar, per tant, per fer possible l’aprovació parlamentà­ria dels pressupost­os i, en paral·lel, l’avenç de les necessàrie­s negociacio­ns polítiques que eventualme­nt s’estimés oportú establir.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain