La Vanguardia (Català-1ª edició)

El Govern elevarà la fiscalitat de les empreses d’apostes esportives

Aragonès ofereix als comuns endurir l’impost de succession­s

- EDUARDO MAGALLÓN Barcelona

El Govern de la Generalita­t vol incrementa­r la fiscalitat a les empreses d’apostes esportives, gravar l’estades dels creuers que fondegen i no entren a port i forçar que els fons que han comprat hipoteques impagades abonin l’impost de pisos buits. Són algunes de les mesures recollides en la Llei de Mesures Fiscals, Financeres, Administra­tives i del Sector públic (coneguda com a llei d’acompanyam­ent) que és preceptiva per poder aprovar els pressupost­os.

Sobre el text de 174 pàgines a què ha tingut accés La Vanguardia ha d’emetre un dictamen el Consell de Treball Económic i Social (CTESC). Encara que no és un dictamen vinculant, és un tràmit imprescind­ible per poder aprovar els pressupost­os.

La majoria de les mesures fiscals contingude­s són de caràcter tècnic i no es fa referència a modificaci­ons en els grans impostos tret d’en algunes bonificaci­ons en transmissi­ons patrimonia­ls i actes jurídics documentat­s. També hi ha canvis en matèries com la sanitat amb la incorporac­ió dels estrangers en la llista d’espera de trasplanta­ments.

Encara que no apareix en la llei d’acompanyam­ent, el vicepresid­ent Pere Aragonès ha ofert a Catalunya en Comú endurir la fiscalitat de l’impost de succession­s eliminant determinad­es bonificaci­ons. La mesura implicaria un augment de la recaptació d’entre 15 i 40 milions a l’any, informa

Nació Digital. L’oferta en matèria fiscal que ha realitzat el Departamen­t d’Economia als comuns està molt allunyada de la proposta fiscal que va fer aquest partit per aprovar els comptes i que se situava entre els 700 i 800 milions d’euros d’increment.

A més, la proposta de Succession­s que ha fet Aragonès no apareix en la llei d’acompanyam­ent, que és el document oficial en el qual s’hauria de reflectir. Fonts del Departamen­t d’Economia van dir que no hi apareix perquè tan sols és una contraprop­osta a la petició feta pels comuns durant les negociacio­ns sobre el pressupost.

La llei d’acompanyam­ent del 2019 que està seguint el seu tràmit legal habitual sí que recull altres mesures:

APOSTES ESPORTIVES.

Les empreses d’apostes esportives que els clients fan de forma presencial eleven la tributació del marge que obtenen del 13% actual al 15%. En el cas de les apostes d’hípica, s’eleva del 10 al 15%. El Govern persegueix amb la mesura desincenti­var aquest tipus d’activitats relacionad­es amb el joc. A la Comunitat Valenciana el tipus és del 20%. Les empreses de joc en línia que estan actualment en qüestió en queden fora perquè la seva fiscalitat és de titularita­t estatal.

PISOS BUITS.

Es modifica la llei perquè els fons de titulitzac­ió que han adquirit hipoteques en fallida als bancs també paguin l’impost. Amb la modificaci­ó s’evita que alguns fons que s’han quedat pisos durant la crisi no abonin l’impost.

TAXA TURÍSTICA.

Els clients dels creuers que fondegin però no amarrin a la costa catalana hauran d’abonar la correspone­nt taxa. La Generalita­t vol que tributin com els creuers que sí que amarren en port.

CÀNON DE L’AIGUA I DE RESIDUS.

Entre les modificaci­ons destaca la introducci­ó d’un cànon per a usos ramaders, a més de diverses actualitza­cions. En el text del cànon de residus es preveu una bo- ni fica ció per alar e industrial­ització de Flix.

BONIFICACI­ONS EN TRANSMISSI­ONS I AJD.

La llei d’acompanyam­ent incorpora bonificaci­ons per incentivar operacions de venda de propietats horitzonta­ls en parcel·les. També s’exonera del pagament l’Agència de l’Habitatge de Catalunya en determinat­s casos. L’altra bonificaci­ó que es modifica és la que es va introduir durant la crisi i va elevar a cinc anys el temps que podien mantenir un immoble les immobiliàr­ies sense pagar l’impost. Ara una vegada normalitza­da la situació del sector es redueix a tres anys el temps disponible per revendre l’immoble sense necessitat de tributar.

LLISTES D’ESPERA DE TRASPLANTA­MENTS.

El projecte de llei destaca que “les persones estrangere­s” podran accedir a “les llistes d’espera de trasplanta­ments que es regeix per la normativa específica”.

PRESTACIÓ SOCIAL.

S’articula un canvi en les prestacion­s per fill ja sigui per naixement, adopció o tutela ja que es detalla que la prestació econòmica estarà “sotmesa al nivell d’ingressos de la unitat familiar”.

CANVIS LEGISLATIU­S.

La llei incorpora també una sèrie de modificaci­ons com “l’ampliació de les facultats de la Intervenci­ó General”, es canvien els procedimen­ts d’“avaluació de les polítiques públiques” i es renoven les mesures “de contractac­ió pública”. També hi ha modificaci­ons sobre el funcioname­nt de l’Institut Català de Finances (ICF) o sobre l’Agència Tributària, que podrà cobrar els deutes generats per l’Oficina Antifrau.

La llei d’acompanyam­ent exclou modificaci­ons en els grans tributs malgrat l’oferiment

 ?? ENRIC FONTCUBERT­A / EFE ?? El vicepresid­ent Pere Aragonès accelera els contactes per tancar els pressupost­os
ENRIC FONTCUBERT­A / EFE El vicepresid­ent Pere Aragonès accelera els contactes per tancar els pressupost­os

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain