La Vanguardia (Català-1ª edició)

Google només estarà obligat a respectar el dret a l’oblit dins d’Europa

-

Google ha guanyat una batalla intermèdia en la seva resistènci­a a aplicar el dret a l’oblit a escala global. Ahir l’advocat general del Tribunal de Justícia de la UE va donar la raó a la companyia nord-americana, que havia recorregut contra la multa de 100.000 euros que li van imposar les autoritats franceses per haver-se negat a eliminar els enllaços a unes determinad­es informacio­ns més enllà de l’àmbit de la Unió Europea. L’assessor del tribunal, l’advocat general Maciej Szpunar, proposa que la “desreferen­ciació a què han de procedir els gestors dels motors de cerca es limiti a la Unió Europea”. El seu dictamen no és vinculant, però el Tribunal acostuma a seguir-lo en la gran majoria dels casos. En definitiva, que, segons aquest criteri, Google i la resta de motors de cerca han de suprimir els enllaços en qüestió si es consulten des de l’interior del territori de la Unió Europea, però continuara­n accessible­s si la recerca es fa des de fora d’aquest àmbit.

Tot prové d’una cèlebre sentència del mateix Tribunal de Justícia de la UE del 2014 que va establir que el dret a l’oblit permet als usuaris demanar als cercadors digitals que eliminin les seves dades si són incorrecte­s o irrellevan­ts des d’un punt de vista d’interès públic. És a dir, atorga el dret a esborrar les dades personals d’internet fins i tot si són correctes. La clau és que el tribunal va prioritzar el dret a la protecció de dades, excepte si l’accés a la informació està justificat per l’interès públic. Tot i això, la sentència no deixava tots els caps lligats. Per exemple, no determinav­a si el seu abast era global o es limitava a la UE. Ahir l’advocat general es va inclinar per fixar aquest límit al territori comunitari.

El cas va arribar al tribunal europeu per mitjà d’una consulta duta a terme pel Consell d’Estat francès, que havia de resoldre el conflicte entre les autoritats d’aquest país i Google. En concret, un ciutadà va demanar a Google que suprimís una sèrie de vincles que apareixien en teclejar el seu nom al cercador. Google hi va accedir, però limitant el bloqueig a les recerques fetes en els estats membres de la UE. Un dels seus arguments és que un dret a l’oblit global suposaria un risc per a la llibertat d’expressió. Aquesta negativa va motivar la multa de les autoritats franceses a Google el maig del 2016, que, una vegada recorregud­a, ha acabat al tribunal de la Unió Europea, que dictarà sentència els pròxims mesos.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain