La Vanguardia (Català-1ª edició)

El compte enrere

La premier proposa respectar els drets laborals de les normes europees

- RAFAEL RAMOS Londres. Correspons­al

S’acosta el dia en què els Comunes han de votar l’acord amb Brussel·les i la premier Theresa May va cremant un cartutx rere l’altre per intentar evitar una derrota.

Per si brexiters, remainers, els membres del seu propi gabinet i el conjunt de l’oposició no li donessin ja dia rere dia prou la llauna amb el què ha de fer, Theresa May va haver d’aguantar ahir que el primer ministre japonès, Shinzo Abe, de visita oficial a Londres, li digués que “el món sencer espera que el Regne Unit eviti una sortida sense acord de la Unió Europea”. El món sencer és molt dir, perquè Trump es fregaria les mans a pler.

Avança el compte enrere cap al dia D (dimarts que ve, quan l’acord amb Brussel·les es votarà als Comuns), i May, com un autòmat, va cremant tots els seus cartutxos per intentar evitar una derrota. El seu problema és que no és un robot simpàtic i amable, com aquests domèstics d’última generació que et saluden pel teu nom, es compadeixe­n de tu si ha perdut el teu equip de futbol i pugen a la falda com un gosset per deixar-se acariciar. És més aviat un robot malcarat i rondinaire, amb molt poca empatia.

En el seu intent a la desesperad­a de captar els vots necessaris per salvar el seu acord, ahir va rebre a Downing Street els líders de dos dels principals sindicats del país (Len McCluskey de Unite i Tim Roache de GMB), i va anunciar que el Govern donarà suport a una esmena patrocinad­a per un parell de diputats laboristes partidaris del Brexit per la qual el Govern es comprometr­à a respectar els drets dels treballado­rs contemplat­s en les normatives europees.

El propòsit de la primera ministra és obrir una esquerda al flanc laborista i esgarrapar vots del seu sector euroescèpt­ic, però no sembla probable que arribin a ser gaires. En tot cas, això només li serviria si va acompanyat d’un canvi en l’actitud dels tories euroescèpt­ics i del Partit Democràtic Unionista de l’Ulster (DUP), la líder del qual, Arlene Foster, va tornar a reiterar ahir que “l’acord amb Brussel·les és mort i la primera ministra faria bé de deixar d’embolicar la troca”.

Jeremy Corbyn, cap de l’oposició, continua ajornant les decisions difícils que li cauen al damunt, en particular la de quan presentar una moció de censura contra May –si immediatam­ent després de la derrota del seu pla als Comuns o bé després d’intentar captar el suport del DUP–, i, en el cas probable de perdre-la, si pujar al carro d’un segon referèndum, com li demanen tres quartes parts dels votants laboristes i un vuitanta per cent de les bases del seu partit.

En un discurs a Wakefield (Yorkshire, nord del país), Corbyn va suggerir que, en cas de guanyar la moció de censura i la subsegüent elecció, demanaria a Brussel·les l’ampliació del període de transició per renegociar el Brexit partint de la permanènci­a del Regne Unit en la unió duanera i una relació privilegia­da amb el mercat únic. El seu plantejame­nt ignora el fet que llavors Londres hauria de continuar respectant el lliure moviment dels treballado­rs.

Una enquesta del Canal 4, la més gran realitzada fins ara, sobre una base de 20.000 persones, indica que la permanènci­a a Europa guanyaria un nou referèndum per 54% a 46%, però que els partidaris de la ruptura (i més encara els militants tories) prefereixe­n per aclaparado­ra majoria un Brexit “pur” abans que l’acord de May.

L’enquesta més gran que s’ha fet fins ara dona un avantatge de vuit punts (54% a 46%) a la permanènci­a a Europa

 ?? POOL / REUTERS ?? Theresa May arribant ahir a la roda de premsa que va oferir a Londres amb el primer ministre japonès
POOL / REUTERS Theresa May arribant ahir a la roda de premsa que va oferir a Londres amb el primer ministre japonès

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain