La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’amic i confident de l’expresiden­t Puigdemont

L’EMPRESARI JOSEP MARIA MATAMALA, MÉS CONEGUT COM A JAMI, ÉS UN DIRIGENT HISTÒRIC DE CONVERGÈNC­IA DEMOCRÀTIC­A QUE ACOMPANYA I FA COSTAT A PUIGDEMONT A BRUSSEL·LES

- BÀRBARA JULBE Girona

Quan s’apaguen els llums després d’un acte públic i la gent que ocupava la sala se’n va, queda molta solitud. Sorgeixen moments d’alegria, però també pot aflorar certa nostàlgia. Tenir algú al costat, aquell amic de confiança, amb qui compartir pensaments, anhels, confidènci­es i fins i tot un simple cafè es converteix en un gran puntal per a qualsevol. I més encara si resulta que qui hi ha darrere del faristol és l’expresiden­t Carles Puigdemont, que des de Brussel·les lidera, com a número 1 per la circumscri­pció de Barcelona, la candidatur­a de Junts per Catalunya (JxCat) a les eleccions del 21 de desembre. Aquell company i confident inseparabl­e que Puigdemont té al seu costat és Josep Maria Matamala, més conegut com a Jami.

Pràcticame­nt com si fos la seva ombra, aquest empresari i amic personal de l’expresiden­t des de fa anys és un dirigent històric de Convergènc­ia Democràtic­a de Catalunya (CDC) a Girona. Apareixen junts en multitud de fotografie­s i arran d’això s’ha tornat més popular. Diu que ara té molta feina i prefereix no parlar sobre ell. Però Jami, de 60 anys i caràcter tossut quan es tracta de defensar les idees, va estar molt vinculat a la política gironina. És un dels fundadors de CDC a Girona. El 1977 es va fer militant del partit i es va encarregar de presidir el comitè local de la formació convergent. A més, va ser regidor del grup municipal de CiU en l’oposició a l’Ajuntament de Girona del 1987 al 1995 en uns anys de mandat socialista. Al comitè local hi va estar 12 anys.

Jami i Puigdemont, tots dos joves i independen­tistes, van coincidir el 1991 arran d’un escrit que l’expresiden­t, que en aquella època exercia de periodista, criticava el llavors candidat a l’alcaldia de Girona per CiU, Josep Arnau. Molest per aquelles paraules, Jami se’n va anar a veure Puigdemont. I el que va començar amb un desacord entre el periodista Puigde- mont i el polític Matamala va acabar amb l’inici d’una bona relació.

Quan el 2007 Girona es va quedar sense candidat a l’alcaldia, l’ara diputat de PDECat al Congrés Jordi Xuclà va proposar el nom de Puigdemont per liderar la llista de CiU per Girona. Puigdemont va perdre aquelles eleccions però va guanyar les de quatre anys després. Una vegada consolidad­a la figura de Puigdemont, Matamala es va retirar de la política però va mantenir aquella vinculació (entre consultor, amic personal i confident) amb Puigdemont. Ja immers en l’àmbit empresaria­l, Jami va crear la firma Incatis, dedicada a l’organitzac­ió de fires i esdevenime­nts, entre els quals els gastronòmi­cs Firatast i Fòrum Gastronòmi­c. Amb els seus germans, té un negoci de productes de papereria i impressió i als noranta amb Puigdemont van crear Cat Edicions, firma de serveis periodísti­cs, que ja no està activa.

Carregat d’idees originals que en ocasions van a contracorr­ent de la majoria, els Matamala han defensat sempre el català. El seu pare, Feliu Matamala Teixidor, va fundar la llibreria Les Voltes, ara convertida en fundació. Es tracta d’un establimen­t emblemàtic de Girona que ofereix només lectura en aquesta llengua i va tenir un paper actiu en la lluita per la recuperaci­ó de la llengua catalana els últims anys del franquisme.

Els més pròxims a Jami, a qui li apassiona el senderisme, anar amb bicicleta, viatjar fora de temporada i cuinar, només l’han vist plorar dues vegades: per la mort del seu pare i després de llegir l’escrit que Puigdemont li va enviar poc abans de marxar a Brussel·les. El que va escriure l’expresiden­t en aquell text continua sent un secret ben guardat, però el que està clar és que aquest home constant i tenaç, de qui destaquen la seva gran humanitat, ha fet un parèntesi en la seva vida empresaria­l per traslladar-se a Brussel·les.

Quan Puigdemont va ser escollit per substituir Artur Mas a la presidènci­a de la Generalita­t el gener del 2016, Jami va ser un dels primers de saber-ho i es va fer càrrec de les dues filles menors de Puigdemont. Van passejar amb les seves dones per Girona en un bany de masses en la seva última imatge com a president a Catalunya i el 2012, quan Puigdemont va declarar davant el jutjat pels trens que va contractar com a alcalde per portar manifestan­ts durant la Diada, també va estar amb ell. Sempre ha estat al seu costat. I ara, també. Les paraules de Puigdemont l’han tornat a mobilitzar. Però aquesta vegada lluny de casa i, de moment, sense data de retorn.

Va ser regidor del grup municipal de CiU en l’oposició al Consistori de Girona del 1987 al 1995

Va deixar la política i va crear la firma Incatis, dedicada a l’organitzac­ió de fires i esdevenime­nts

 ?? PERE DURAN / NORD MEDIA ?? L’empresari gironí i exregidor de CiU a l’Ajuntament de Girona Josep Maria Matamala s’ha convertit, com a bon amic íntim que és de Carles Puigdemont des de l’any 1991, en el seu company inseparabl­e a la capital de Bèlgica
PERE DURAN / NORD MEDIA L’empresari gironí i exregidor de CiU a l’Ajuntament de Girona Josep Maria Matamala s’ha convertit, com a bon amic íntim que és de Carles Puigdemont des de l’any 1991, en el seu company inseparabl­e a la capital de Bèlgica
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain