La Vanguardia (Català-1ª edició)

Les Nacions Unides

- Pilar Rahola

Novament les vergonyes de l’ONU fan una fetor intensa. Aquesta organitzac­ió que va néixer per defensar la democràcia al món –si més no, era el somni primigeni– ha acabat sent un patètic titella d’interessos espuris, especialme­nt vinculats amb el petrodòlar i els països islàmics. En realitat, res de nou sota el sol d’una organitzac­ió que ja ha fet coses tan escandalos­es com fer Síria presidenta de la Comissió de Drets Humans, o fer la tirania dels Saud membre de la comissió que vetlla pels drets de les dones. La suma de resolucion­s favorables a interessos geopolític­s allunyats de la neutralita­t s’acumulen sense esmena. És difícil, després de tantes evidències insòlites, saber quin és el paper de l’ONU al món, però una cosa queda clara: no és la guardiana de les llibertats, permanentm­ent segrestada per dictadures poderoses.

El darrer exemple té a veure amb un vell costum de l’organitzac­ió: aprovar resolucion­s sobre el conflicte àraboisrae­lià, sempre en contra d’Israel i mai ni una amb un mínim d’equilibri entre les parts. L’ONU és una organitzac­ió esbiaixada i, a hores, obertament antiisrael­iana, de manera que tots els seus gestos són tant de part que ni s’esforcen per camuflar-ho. I la darrera sessió n’és una bona mostra: vint resolucion­s contra Israel patrocinad­es per països àrabs, entre els quals Síria, i votades en massa a l’Assemblea General. En totes elles, la resolució oblidava les arestes del conflicte, no esmentava els atacs de Hamàs o la Gihad Islàmica a la població civil israeliana (tal com ha denunciat Hillel Neuer, director de UN Watch), i donava la raó, de manera acrítica, a sirians i palestins. Ni un gest d’equilibri, ni una simple aparença de neutralita­t, fins al punt que, de manera extraordin­ària, el delegat britànic va votar “no” perquè –cita textual– “les resolucion­s que menyspreen la credibilit­at dels òrgans de les Nacions Unides fan poc per avançar en la pau o la comprensió mútua”. Amb un afegit clarificad­or: “El propòsit del règim sirià és utilitzar aquesta resolució per desviar l’atenció de les seves accions criminals i la matança indiscrimi­nada dels seus propis ciutadans”.

Respecte a les resolucion­s, n’hi ha dues especialme­nt insultants: una, sobre la Muntanya del Temple, on es troba el mur de les Lamentacio­ns i on hi va haver els dos temples i es va guardar l’Arca de l’Aliança. És el lloc més sagrat del judaisme, però a la resolució de l’ONU perd el seu nom històric i se l’anomena amb el nom àrab de Haram al-Xarif, esborrant de cop milers d’anys d’història. I la resolució sobre el Golan, que exigeix que es retornin els Alts a Síria i, amb ells, els 20.000 drusos que hi viuen (deixant-los a l’empara del règim d’Al-Assad), és senzillame­nt esperpènti­ca.

I mentre passa tot això, cap resolució contra la repressió a Veneçuela, contra la Xina, el Pakistan, Turquia, l’Aràbia Saudita… És l’ONU o, millor dit, la seva caricatura.

L’ONU, permanentm­ent segrestada per dictadures poderoses, ja no és la guardiana de les llibertats

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain