La Vanguardia (Català-1ª edició)

Evacuat el mercat nadalenc de Potsdam per una bomba simulada

La policia va fer desactivar una llauna que contenia claus i pólvora de petards

- MARÍA-PAZ LÓPEZ Berlín. Correspons­al

L’alarma es va escampar ahir a la tarda a Alemanya quan la policia va ordenar evacuar per seguretat una zona del mercat nadalenc de Potsdam per l’aparició d’una bomba simulada en una farmàcia de la rodalia. Artificier­s de la policia federal van fer detonar l’“objecte sospitós” que, segons va informar ahir a la nit la policia de Brandenbur­g –land del qual Potsdam és capital–, es tractava d’“un objecte cilíndric amb cables, bateries i claus”, en el qual “no s’ha trobat cap dispositiu d’ignició”.

Més tard, el portaveu policial Torsten Herbst va afegir que, per tant, l’objecte probableme­nt no hauria explotat, però que de tota manera hi havia dins també una substància que, després d’un primer examen, semblava pólvora de petards. Herbst va dir també que no es podia descartar “una motivació política” en el cas, encara que també és possible que l’acció fos dirigida exclusivam­ent contra el farmacèuti­c que va rebre el paquet.

Segons l’edició digital del diari

Potsdamer Neuesten Nachrichte­n, l’objecte sospitós, una llauna metàl·lica amb capacitat per a 1,5 litres, va ser lliurat a una farmàcia situada al costat del mercat ambulant. Va fer el lliurament un servei de paqueteria. Cap a les 14.30 hores, l’amo de la farmàcia el va obrir i va veure que hi havia “cables sospitosos”, així que el va treure del seu establimen­t i va alertar la policia. Les forces de seguretat van ordenar llavors evacuar una part del centre de Potsdam, inclòs un sector del mercat.

A Potsdam, a 30 quilòmetre­s al sud-oest de Berlín, ha començat aquesta setmana la temporada de mercats nadalencs, igual que a ciutats de tot Alemanya, on és costum que aquests basars obrin en la setmana d’inici de l’Advent. El desallotja­ment dels veïns i les casetes a Potsdam va continuar també després que la policia federal desactivés la llauna sospitosa, perquè els gossos policia rastregess­in amb el seu olfacte la zona, ja que no es descartava que s’haguessin lliurat altres paquets similars. Les autoritats locals esperen poder reobrir avui el mercat.

L’evacuació va causar sobresalt a Alemanya, que fa gairebé un any va patir un atac terrorista islamista al mercat nadalenc de Breitschei­dplatz, a Berlín, on van morir dotze persones. El 19 de desembre del 2016, el tunisià Anis Amri va envestir la multitud en aquell mercat amb un camió que havia robat després de matar el xofer. Quatre dies més tard, Amri va morir a Milà, abatut per la policia italiana.

Aquest any, tots els mercats nadalencs alemanys han obert envoltats de barreres protectore­s de formigó, en alguns casos embolicade­s amb paper de regal, per no espatllar tant l’atmosfera festiva. També hi ha ara més presència policial en aquests mercats, llocs sempre molt freqüentat­s, sobretot a la tarda. A les seves casetes es venen des d’ornaments nadalencs, joguines i dolços típics, fins a entrepans de salsitxa, cervesa i vi calent amb espècies (Glühwein). Dimarts passat, el ministre de l’Interior en funcions, el democristi­à Thomas de Maizière, va cridar a la ciutadania a visitar els mercats nadalencs per ser “part de la nostra vida i de la nostra cultura”, però va dir també que “l’amenaça del terror és molt alta, en qualsevol moment i lloc”.

L’objecte, enviat a una farmàcia propera, no portava “dispositiu d’ignició”; no es descarta mòbil polític

 ?? SEBASTIAN GABSCH / EFE ?? Vigilància policial entre casetes buides al mercat de Potsdam, desallotja­t ahir a la tarda per seguretat
SEBASTIAN GABSCH / EFE Vigilància policial entre casetes buides al mercat de Potsdam, desallotja­t ahir a la tarda per seguretat

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain