La Vanguardia (Català-1ª edició)

Diàleg i aliança

-

La curiosa relació epistolar que han engegat els presidents espanyol i català; i la cimera de l’OTAN.

CARLES Puigdemont i Mariano Rajoy estan en la fase epistolar del seu desacord. El president de la Generalita­t va remetre dimecres una carta al president del Govern central, anunciant-li que havia arribat el “moment imprescind­ible” per dialogar i, així, pactar “la celebració d’un referèndum a Catalunya que permeti decidir sobre el seu futur polític”. Aquesta vegada Rajoy li va contestar per correu tot seguit, per la qual cosa Puigdemont va rebre ahir dijous la resposta a la seva missiva de dimecres. En ella, el president del Govern central li reiterava que, en els termes sol·licitats, la negociació era impossible perquè comportari­a una “greu amenaça a l’ordre constituci­onal vigent”. I li insistia que anés al Congrés dels Diputats a exposar les seves idees, seguint la via establerta a la Constituci­ó per a les reformes legals de pes.

La posició editorial de La Vanguardia davant aquest conflicte ha estat sempre de defensa del diàleg, l’acord i el pacte. Ho és fins i tot en l’actual conjuntura, quan el president Puigdemont prova d’imposar el temari de la trobada, i quan el president Rajoy es nega a acceptar-lo. Però lamentem afegir que la sinceritat d’aquestes últimes crides al diàleg creuades entre el Palau de la Generalita­t i la Moncloa presenta zones d’ombra. Per part de la Generalita­t, perquè es formulen poc després que transcendí­s un esborrany de la llei de desconnexi­ó, en el qual la voluntat de buscar unilateral­ment una sortida, en cas que fracassi el seu anhelat referèndum, quedava ben clara. I per part del Govern central, perquè ahir mateix va expressar, tant a la premsa de Madrid com per boca de la ministra de Defensa, la seva disposició a fer servir qualsevol instrument –potser més enllà de les inhabilita­cions de polítics catalans registrade­s fins ara– per impedir tal referèndum. El to d’aquestes admonicion­s va ser més fort que de costum. Val a dir, arribats a aquest punt, que cal interpreta­r les cartes entre Puigdemont i Rajoy, a més de com el que pogués semblar –una simple gesticulac­ió–, com un recurs que els dos presidents fan servir per carregar-se de raons davant els seus seguidors i justificar –en la mesura possible– el que pugui arribar a passar. Les formes epistolars dels dos presidents són ara amables. Però la retòrica que prodiguen davant altres auditoris i el seu vell desacord anuncien un futur, ja pròxim, en el qual les relacions poden adquirir un caire molt diferent.

Mentre es manté aquest desacord presidenci­al, la societat que desitja una solució negociada continua reclamant un autèntic diàleg, aquell que s’aborda sense premisses irrenuncia­bles, en camp obert i amb genuïna vocació de pacte. Ahir vam tenir una nova prova d’això, quan Juan José Brugera, president del Cercle d’Economia, va expressar la preocupaci­ó del món empresaria­l davant la possibilit­at que el conflicte que ens ocupa acabi tenint efectes pernicioso­s sobre la recuperaci­ó econòmica. En la primera de les jornades impulsades per l’esmentada institució a Sitges, Brugera va instar Puigdemont a respectar la llei i a acceptar l’oferta governamen­tal per anar al Congrés.

Ferms i intransige­nts en les seves posicions, els presidents català i l’espanyol continuen sense trobar una solució al conflicte. La seva tossuderia ens sembla més imprudent cada dia que passa. Perquè si el que porten entre mans acaba malament, Catalunya i Espanya, a les que tant i amb tanta reiteració es vanten de servir, poden acabar pagant un alt preu per la seva inhabilita­t política.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain