La Vanguardia (Català-1ª edició)

Una final marcada pel dol

Manchester United i Ajax s’enfronten a Estocolm amb fortes mesures de seguretat

- JUAN BAUTISTA MARTÍNEZ Barcelona

Havia de ser una festa del futbol entre dos històrics que han tingut dies millors però que s’enfronten avui buscant un trofeu continenta­l, l’Europa League. Clubs grans com el Manchester United i l’Ajax juguen aquesta nit a Estocolm (20.45 hores, Bein Sports) una final marcada per l’atemptat de dilluns a la nit a Manchester. Un fet luctuós que ha provocat que el matx arribi entre el dol i les enormes mesures de seguretat, operatiu que ja estava previst però que s’ha accentuat amb la bomba del concert d’Ariana Grande. Els jugadors del United i el seu entrenador, José Mourinho, van emetre ahir missatges de suport per a les víctimes i els seus familiars mentre el club, d’acord amb la UEFA, suspenia les rodes de premsa del tècnic portuguès i dos dels seus futboliste­s. L’equip d’Old Trafford també va decidir tancar el museu, la botiga i l’habitual visita guiada per a turistes.

“Estem molt tristos pel succés tràgic. No podem deixar de pensar-hi, i els nostres pensaments i el nostre amor estan amb les víctimes i els seus familiars. Sé que la gent de Manchester i la ciutat es recuperara­n. Tenim una feina per fer i anem a Suècia a fer-la. És una pena que no hi puguem anar amb l’alegria de sempre”, va afirmar Mourinho abans de desplaçar-se a Estocolm en un missatge que va traslladar el United. Alhora molts dels seus jugadors van utilitzar les xarxes socials per referir-se a l’atemptat. “Estic devastat per aquestes notícies. Els meus pensaments i les meves oracions són per a tots els afectats”, va escriure el veterà Wayne Rooney. Els futboliste­s i el cos tècnic del United van guardar un minut de silenci abans de l’entrenamen­t.

Mentrestan­t, la UEFA, que va anunciar un minut de silenci abans del partit, s’esforçava a posar tranquil·litat i assegurava que el partit es disputarà amb normalitat. “La UEFA està en estat de xoc pel que ha passat a Manchester. Actualment no hi ha cap informació d’intel·ligència que indiqui que les activitats de la final de l’Europa League siguin un objectiu d’un atac terrorista”, va assenyalar l’organisme de futbol europeu.

Això sí, la UEFA va explicar que s’extremaran les mesures de seguretat que fa mesos que prepara amb les forces de l’ordre de Suècia i va aconsellar als espectador­s que arribin encara amb més temps a l’estadi.

En el capítol esportiu la final és importantí­ssima per al Manchester United, perquè la victòria atorga el bitllet per a la Champions League. Com que els diables vermells han quedat sisens a la Premier tornaran a quedaran fora de la màxima competició continenta­l si no derroten avui l’Ajax. El que va començar sent una competició molesta per a Mourinho, que fins i tot se’n va burlar en el seu moment, ara és capital. El United té la baixa de l’exespanyol­ista Éric Bailly, sancionat, i un altre central, Chris Smalling, és dubte fins a última hora per lesió. A la porteria s’espera la presència del porter argentí Sergio Romero, com en els últims partits de la competició, per la qual cosa David de Gea, desitjat pel Madrid, estaria a la banqueta.

Per a l’Ajax també es tracta d’un partit molt especial. Avui fa 22 anys del seu últim títol europeu, la Champions del 1995, que els d’Amsterdam van guanyar amb gol de Patrick Kluivert contra el Milan. Paradoxes de la història: qui milita actualment a l’Ajax és Justin Kluivert, el fill de l’exdavanter blaugrana. L’Ajax no entrava en una final continenta­l des del 1996.

Mourinho i els seus futboliste­s van suspendre les rodes de premsa arran de l’atemptat de Manchester El United es juga la presència a la Champions i l’Ajax no guanya un títol europeu des del 1995

 ?? PETER POWELL / EFE ?? Agents de policia suecs ahir a l’estadi Friends Arena d’Estocolm on avui es disputa la final
PETER POWELL / EFE Agents de policia suecs ahir a l’estadi Friends Arena d’Estocolm on avui es disputa la final

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain