La Vanguardia (Català-1ª edició)

Viatgera del faune a l’elf

FA UNA DÈCADA, LA JOVE ACTRIU BARCELONIN­A VA GUANYAR EL PREMI GOYA AMB NOMÉS 12 ANYS PER ‘EL LABERINTO DEL FAUNO’ , I ARA PROTAGONIT­ZA EL SEU PRIMER PROJECTE TELEVISIU INTERNACIO­NAL, ‘LAS CRÓNICAS DE SHANNARA’

- FRANCESC PUIG Madrid

Va créixer entre faunes i ara viu envoltada d’elfs. La jove actriu Ivana Baquero (Barcelona, 1994) va decidir, després de donar vida a la fantasiosa nena Ofelia a El laberinto del fauno, que la interpreta­ció era el que més li agradava. Una dècada després d’alçar-se amb el premi Goya amb només 12 anys, ha anat apuntalant la seva carrera nacional i internacio­nal. L’estrena de la sèrie produïda per MTV Las crónicas de Shannara, basada en les novel·les de Terry Books sobre un món postapocal­íptic habitat per elfs i humans, l’ha tornada al primer pla de l’actualitat. En la ficció interpreta Eritrea, una humana que forma part del triangle d’herois protagonis­tes.

La carrera de Baquero sembla haver-se especialit­zat en el món de la fantasia, un gènere que li encanta encara que tampoc no vol encasellar-se. L’actriu va començar amb vuit anys rodant pel·lícules de terror fins que va arribar el paper protagonis­ta d’El laberinto del fauno. D’aquella època en guarda bons records i reconeix que va suposar un abans i un després en la seva vida personal i profession­al. El Goya li va obrir moltes portes i li va permetre madurar: “Em va ajudar a tenir les idees molt clares i a decidir que volia dedicar-me a la interpreta­ció”.

Sabedora que poca gent gaudeix d’un trampolí com aquest, Baquero va aprofitar la seva oportunita­t encara que també tenia clar que continuari­a estudiant. Durant deu anys, ha compaginat el rodatge de diverses produccion­s europees i nord-americanes amb els estudis. La gran oportunita­t li arriba ara, amb 21 anys, gràcies a la sèrie de fantasia Las crónicas de Shannara, que a Espanya emet el canal TNT. Baquero es va gravar la prova de càsting ella mateixa, “com he fet per a molts altres projectes”, i mesos després li van dir que el vídeo els havia encantat i que viatgés a Los Angeles per a una prova de compenetra­ció amb Austin Butler, el protagonis­ta masculí. Quan tornava, a punt de pujar a l’avió, “em van trucar per dir-me que m’havien elegit. Va ser un somni fet realitat. Com a fan del gènere de fantasia sempre havia volgut fer una cosa així”, recorda. A les dues setmanes ja estava fent les maletes per instal·lar-se durant mig any a Nova Zelanda, on es van rodar els deu capítols de la sèrie. Durant el primer mes es van sotmetre a un dur entrenamen­t amb classes d’equitació i sessions de gimnàs i lluita (Eritrea és una mestra en l’ús de les dagues), i en els cinc mesos següents va tenir lloc el rodatge. Malgrat que l’actriu assegura que ho va portar molt bé perquè “el rodatge va ser molt entretingu­t i no donava temps per avorrir-se” (treballave­n 15 hores diàries de dilluns a dissabte) i que tornaria a fer-ho amb els ulls tancats, també confessa que se sent una mica homeless i que troba a faltar una llar fixa. En els dos últims anys amb prou feines ha estat dos mesos a casa seva de Barcelona. Sobretot, enyora la família i els amics i “especialme­nt la cuina de la meva mare”.

Acostumada des dels vuit anys a viatjar per assistir als diferents rodatges, l’actriu ho valora positivame­nt perquè “em permet conèixer molta gent i viure en llocs diferents, cosa que a mi m’encanta”. Però això no vol dir que no desitgi “poder assentar-me algun dia en una ciutat des d’on poder treballar, com Los Angeles, que seria molt bon lloc”.

Baquero té el cap ben moblat. Està decidida a acabar Dret, carrera que estudia a distància excepte quan té exàmens presencial­s, com a mínim dues vegades a l’any. “Són l’excusa perfecta per tornar a Espanya”, afirma l’actriu que, encara que sap que segurament no exercirà mai, considera que aquesta carrera és molt enriquidor­a i de gran ajuda per estar al corrent de l’actualitat.

En el poc temps lliure que li queda, confessa ser seguidora de sèries com Joc de trons, Vikingos i The walking dead. I en gustos cinematogr­àfics, admira Natalie Portman, Jodie Foster, Jennifer Lawrence i Leonardo DiCaprio. “M’agraden els actors versàtils perquè jo vull tocar diferents gèneres i interpreta­r personatge­s molt diferents com han fet aquests grans monstres, com Robert de Niro”, un altre dels seus intèrprets favorits.

Reconeix que Penélope Cruz, Javier Bardem, Antonio Banderas i Paz Vega han obert moltes portes als actors espanyols en la difícil indústria de Hollywood, encara que en el seu cas es produeix la curiosa circumstàn­cia que acostumen a trucar-la per interpreta­r personatge­s nord-americans (va interpreta­r la filla de Kevin Costner a La otra hija) i no espanyols, un handicap segons ella perquè en aquest terreny encara hi ha més competènci­a.

En el seu futur immediat, estrenarà el drama familiar Demonios en tus ojos, de Pedro Aguilera, “una pel·lícula transgress­ora que pot ser molt controvert­ida”, alhora que creua els dits perquè Las crónicas de Shannara tingui segona temporada. Que continuï la fantasia.

 ?? CHUS ARCAS ??
CHUS ARCAS
 ??  ?? Ivana Baquero, amb 12 anys i 231 dies, es va convertir en l’actriu més jove a guanyar un premi Goya a millor actriu revelació per la seva participac­ió a El laberinto del fauno (Guillermo del Toro)
Ivana Baquero, amb 12 anys i 231 dies, es va convertir en l’actriu més jove a guanyar un premi Goya a millor actriu revelació per la seva participac­ió a El laberinto del fauno (Guillermo del Toro)

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain