La Vanguardia (Català-1ª edició)

Esglaons

- R. MARGARIT, psicòloga i escriptora Remei Margarit

Com que m’agrada fer punt de mitja, fa uns dies vaig anar a comprar cabdells de cotó. Un cabdell de cotó de 50 grams costava 4 euros. A l’etiqueta hi posava el seu origen: el Perú, i comerciali­tzat per una firma alemanya. Seguint el fil de la qüestió, vaig pensar que amb aquest preu hi havia de guanyar diners la botiga, també el distribuïd­or, també el comerciali­tzador, també l’amo de la plantació del cotó peruà i també el jornaler que collia el cotó. Però amb tota aquesta cadena de guanys, quant li devien pagar al jornaler que el collia, que correspong­ués a aquests 50 grams de cotó?

No cal ni la pregunta, perquè la resposta és òbvia, misèria i companyia.

Estem en el que es denomina l’economia de mercat, encara que el Nobel Joseph Stiglitz, en el seu llibre El preu de la desigualta­t, diu: “(...) les forces del mercat són reals, però estan condiciona­des pels processos polítics. Els mercats estan condiciona­ts per les lleis, les normatives i les institucio­ns. Cada llei, cada normativa, cada ordenament institucio­nal té unes conseqüènc­ies distributi­ves i la manera en què hem anat configuran­t l’economia de mercat (...) funciona a benefici dels de dalt i en perjudici dels altres”. El fet més rellevant i escandalós d’això és que ara al món 85 persones tenen la mateixa riquesa que 3.600 milions de persones del planeta, és a dir, la meitat més pobra de la població planetària. Josep Cuní ho va qualificar l’altre dia amb una paraula exacte: “Repugnant”.

D’altra banda, en la seva obra El capitalism­e és moral?, el filòsof André ComteSponv­ille diu: “Pretendre convertir el capitalism­e en una moral seria fer del mercat una religió i de l’empresa un ídol. Això és precisamen­t el que cal evitar. Si el mercat es convertís en una religió, seria la pitjor de totes. La del vedell d’or. I la més ridícula de les tiranies, la de la riquesa”.

De manera que si vivim en el capitalism­e d’aquesta “economia de mercat” tan ufanosa, sembla que estem ficats en una gran trampa organitzad­a pels qui més tenen, per seguir per aquesta via dictada per la cobdícia insaciable d’uns quants.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain