La Vanguardia (Català-1ª edició)

Escac i mat al taulell

El gran muftí de l’Aràbia Saudita prohibeix en una fàtua jugar a escacs perquè incita a apostar

- ISABEL RAMOS RIOJA Barcelona

Des de Bagdad, la Zahraa declinava el regal que aquesta redactora li feia d’una participac­ió d’un dècim de la loteria de Nadal; la tradició obliga. En cas de guanyar la grossa, era per a una bona causa: pagar-se un màster de Llengua Espanyola a la Universita­t de Salamanca que de cap altra manera no es podia permetre. La seva integritat com a musulmana davant un joc d’atzar va poder més que el desig de venir a Espanya a estudiar. De tota manera, no va tocar ni el reintegram­ent.

A falta de grans problemes teològics –cas del cristianis­me i, sense anar més lluny, el misteri de la Santíssima Trinitat–, l’islam se centra en discussion­s jurídiques. Què està permès i què no per anar pel “camí recte”.

La llista de prohibicio­ns a l’islam es pot fer interminab­le. Algunes són presents a l’Alcorà. D’altres, procedeixe­n de les tradicions subjacents a cada país. La majoria, tot i això, es poden considerar normes d’higiene o de protecció pel lloc on va sorgir aquesta religió.

Per sortir de dubtes sobre la validesa dels seus actes –o més aviat dels del veí–, els creients recorren als jurisconsu­lts, que, al seu torn, emeten la fàtua correspone­nt. No obstant això, aquest dictamen no és de compliment obligat. Tret que el jurisconsu­lt sigui el gran muftí del país (no tots el tenen) i aquest país es digui Aràbia Saudita, que ja s’encarregar­à de fer-lo complir per la via més expeditiva.

El xeic Abdulaziz al-Xeikh, gran muftí de l’Aràbia Saudita, ha dit que els escacs estan prohibits a l’islam perquè inciten a apostar (vetat a l’Alcorà) i, a més, és “una pèrdua de temps i de diners i un motiu per a l’odi i l’enemistat entre jugadors”. No deu haver vist partits de futbol de categoria juvenil.

Al-Xeikh es basa en l’aleia alcorànica en què es culpa el dimoni de voler-se servir del vi i del maysir (una mena de loteria àrab preislàmic­a) per fer que el creient s’oblidi de Déu i de complir amb l’oració. D’aquesta manera equipara els escacs a un joc d’atzar, atès que en aquella època s’apostava. Sí que té la seva part d’atzar un joc lligat als escacs en nombrosos països islàmics: les taules reials o jaquet, més conegut ara com a backgammon.

Es diria que els dubtes sobre els escacs no quedaran conclosos mai. Si Ibn Taimiyya, que va viure a cavall dels segles XIII i XIV, i és considerat un inspirador del wahhabisme, el salafisme i el gihadisme, ja va donar la seva opinió sobre això, així com altres jurisconsu­lts després que ell, encara que en sentit contrari, per què hi ha d’haver més preguntes? Ibn Taimiyya, a més, absolia els qui, malgrat que juguessin, no descuidess­in les seves obligacion­s. Abdulaziz al-Xeikh ha estat més papista que el Papa.

En l’extrem oposat es troba un cas relatat en un hadit segons el qual una dona va anar a demanar el divorci del seu marit. Mahoma li va preguntar el perquè, a la qual cosa va al·legar que el seu marit es passava les nits resant, per tant, sense fer-li cas al llit. Mahoma va ordenar al marit que deixés de resar tant i s’ocupés de la seva dona.

Van ser els musulmans, paradoxalm­ent, els qui van portar els escacs a la Península i d’aquí es va estendre a tot Europa. Ells l’havien rebut dels perses i aquests dels indis. L’evolució d’un joc a l’altre és evident, tant des del punt de vista estètic com de les regles que els regien. La prohibició i exalçament dels escacs es va alternar per èpoques i va anar per barris, jueus, cristians i musulmans.

Els escacs, que estaven en la seva esplendor amb Alfons X el Savi, s’esllanguie­n quan, en època d’Isabel la Catòlica, es va decidir donar més poder, més joc, a la peça que llavors es deia el visir. De poder avançar com un simple peó va passar a tenir l’àmplia llibertat de moviments de què gaudeix la reina. A imatge i semblança d’Isabel la Catòlica.

Joc molt estès al món àrab i altres països musulmans de l’Orient Mitjà, ni el venerat Khomeini va poder esborrar els escacs de la faç de l’Iran, malgrat que havia prohibit jugar-hi en públic fins que va aixecar el veto el 1988. Als parcs de Teheran hi ha milers de taules amb taulers d’escacs pintats, preparats per poder jugar.

Ve de lluny la tradició d’uns quants jurisconsu­lts que equiparen els escacs amb els jocs d’atzar

 ?? YVES GELLIE / GETTY ?? Tolerat a l’Iran. Un grup de dones juga a escacs en un club de Teheran el 2003. Després de prohibir aquest joc, Khomeini
el va autoritzar el 1988
YVES GELLIE / GETTY Tolerat a l’Iran. Un grup de dones juga a escacs en un club de Teheran el 2003. Després de prohibir aquest joc, Khomeini el va autoritzar el 1988
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain