La Vanguardia (Català-1ª edició)

Dimiteix un ministre de Croàcia que va anunciar un “registre de traïdors”

- VLADIMIR STANKOVIC Barcelona. Servei especial

Potser no és de Guinness, però sí que és un rècord per a Croàcia: el ministre per als Veterans de Guerra (els que van participar en la guerra d’independèn­cia de 1991-1995), Mijo Crnoja, ha durat només sis dies en el càrrec, els dos últims en coma polític. Crnoja va anunciar finalment la seva dimissió dijous passat al vespre adduint que no volia “ser una rèmora per al Govern” de Tihomir Oreskovic. Crnoja es va estrenar amb mal peu, amb una més que polèmica entrevista a la televisió pública (HRT) en la qual va anunciar la creació d’“un registre de traïdors a la nació”. També va retreure a la televisió estatal la “falta de pel·lícules de temes patriòtics”.

Les seves declaracio­ns van provocar un gran escàndol en un país que pugna per recuperar-se de les ferides de la guerra, però també molta conya. Un grup d’artistes va crear una pàgina web perquè els ciutadans s’autoinculp­essin i en pocs dies es van inscriure més de 4.000 traïdors. “Me n’alegro quan guanya Djokovic (el tennista serbi), “la meva nòvia és sèrbia”, “els serbis juguen millor al waterpolo”, “no sé on estava el 1991 (l’any d’inici de la guerra de l’ex-Iugoslàvia)” o “he fugit de Croàcia a la recerca de feina” són algunes de les frases iròniques amb què els croats s’han apuntat al web.

En paral·lel a la mobilitzac­ió ciutadana, els mitjans van carregar durament contra la proposta del registre i van destapar altres escàndols. Es va saber així que Crnoja es va empadronar en una adreça falsa per pagar menys impostos, i que va ser a la presó per comportame­nt violent. El portal Index el va acusar també d’estar cobrant una pensió de jubilació com a antic policia de forma fraudulent­a.

Malgrat la forta pressió política i mediàtica, el primer ministre Tihomir Oreskovic –un exdirectiu de la indústria farmacèuti­ca criat al Canadà i nou en política– no va destituir immediatam­ent el ministre Crnoja, protegit pel partit conservado­r HDZ, majoritari en la coalició de govern. De fet, en un primer moment el líder de HDZ, Tomislav Karamako, va donar suport a la proposta del “registre de traïdors”. Tot plegat pot acabar passant factura al Govern d’Oreskovic, acusat de debilitat.

El líder dels socialdemò­crates croats, l’ex-primer ministre Zoran Milanovic, va qualificar al Govern de “criminal, antieurope­u i pro ústaixes (membres del moviment que va col·laborar amb els nazis en la Segona Guerra Mundial)”.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain