La Vanguardia (Català-1ª edició)

El Banc d’Espanya vol despolitit­zar la supervisió

L’entitat exigeix crear un comitè per protegir l’inversor

- CONCHI LAFRAYA Madrid

El subgoverna­dor del Banc d’Espanya, Fernando Restoy, va aprofitar ahir aquest moment d’impasse polític per exigir que es despolitit­zin els organismes supervisor­s a Espanya, com ja passa a bona part dels països europeus. Alhora, va defensar reformar l’actual esquema de supervisió a Espanya amb l’objectiu de preservar l’estabilita­t financera i protegir adequadame­nt els inversors.

Restoy va recordar que l’any 2008 els dos grans partits polítics portaven en els programes la modernitza­ció de la supervisió per ajustar-la al model de dos pilars o agències ( twin peaks), però va arribar la crisi financera i va barrar el pas a qualsevol reforma.

La idea que va llançar Restoy és que el Banc d’Espanya s’ocupi de la vigilància prudencial de totes les entitats capaces de generar risc sistèmic. És a dir, des de la banca fins a les empreses de serveis d’inversió passant per les companyies d’asseguranc­es. Mentrestan­t, la segona agència, que seria la CNMV, tindria la missió de vigilar la conducta de tota mena d’intermedia­ris i vetllar per la protecció dels inversors o consumidor­s de qualsevol producte o servei financer. Fins i tot, que els seus informes fossin vinculants, que ara no ho són. És a dir, per exemple, que si a un banc se li indica que elimini les clàusules terra d’un contracte hipotecari, es vegi obligat a ferho i no quedi en una simple recomanaci­ó, com passa ara.

Segons el directiu, la idea és que la supervisió no sigui sectorial. “L’esquema institucio­nal vigent a Espanya manté dos segments del sistema financer –els que formen les companyies d’asseguranc­es i els fons de pensions– sota la vigilància d’un organisme amb dependènci­a directa del govern de torn”, va defensar el subgoverna­dor. La reforma proposada implica, per exemple, que desaparegu­i la direcció general d’Asseguranc­es i Fons de Pensions, que depèn del Ministeri d’Economia. Com també l’Institut de Comptabili­tat i Auditoria de Comptes (ICAC), que regula les audito- res, i depèn del mateix ministeri.

Segons la seva opinió, el model sectorial espanyol constituei­x “una raresa en l’àmbit europeu i no incorpora les lliçons més rellevants de la crisi financera quant a la manera més adequada de prevenir possibles conflictes d’interès i d’assegurar les sinergies entre les diferents funcions de vigilància”. A més,

La reforma implicaria la desaparici­ó d’Asseguranc­es i de l’ICAC, que regula les auditores

Restoy va explicar que implica “esquemes de protecció per a l’inversor no homogenis, sobre la comerciali­tzació de productes financers, atenent una categoritz­ació que els classifica, de vegades de manera artificios­a, com a valor, producte bancari o d’asseguranc­es”.

Segons el seu parer, caldria crear un comitè o fòrum macroprude­ncial, amb representa­nts governamen­tals i els supervisor­s financers, que ofereixi recomanaci­ons sobre les polítiques públiques, que afectin l’estabilita­t financera i que estigués coordinat des del Banc d’Espanya.

Aquesta modificaci­ó, va aclarir, no respon a una recomanaci­ó del Fons Monetari Internacio­nal (FMI) o de Brussel·les.

Cal recordar que l’actual presidenta de la CNMV va formar part d’un govern del PP amb José María Aznar i que els mateixos nomenament­s de governador i subgoverna­dor són a proposta de l’Executiu, encara que són càrrecs que inclouen més d’una legislatur­a.

 ?? DANI DUCH / ARXIU ?? Fernando Restoy, en una de les intervenci­ons al Congrés
DANI DUCH / ARXIU Fernando Restoy, en una de les intervenci­ons al Congrés

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain