La Vanguardia (Català-1ª edició)

Competènci­a dóna llum verda a Acciona per controlar ATLL

- ÓSCAR MUÑOZ Barcelona

Acciona ha rebut autoritzac­ió de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competènci­a (CNMC) per adquirir al banc brasiler d’inversió BTG Pactual la seva participac­ió del 39% en la concession­ària Aigües Ter-Llobregat (ATLL). Així, el grup que presideix José Manuel Entrecanal­es concentrar­à el 78% del capital de l’esmentada societat, encarregad­a del proveïment en alta d’aigua a 4,5 milions de persones a Catalunya, i, per tant, n’obtindrà el control.

L’operació, anunciada el mes passat, s’emmarca en el procés de desinversi­ó d’actius que duu a terme BTG Pactual per fer front als problemes de liquiditat derivats de l’escàndol de corrupció de la petroliera Petrobras. Fonts del mercat xifren en uns 60 milions d’euros el preu de la compra.

El 22% restant d’ATLL està en mans de petits accioniste­s, entre els quals destaquen les famílies Godia i Rodés, que, segons algunes fonts, també estarien interessad­es a vendre les seves participac­ions.

Que Acciona aconseguei­xi el control d’ATLL té la seva lògica perquè ja era el soci industrial de la companyia i s’ocupava de la seva gestió. BTG Pactual complia una funció financera. El grup espanyol suportarà pràcticame­nt tot el pes de l’empresa en un moment de gran incertesa sobre el futur de la concessió que fa difícil l’entrada de nous accioniste­s.

ATLL ha estat motiu d’una gran controvèrs­ia empresaria­l que ha enfrontat, des que es va adjudicar la concessió, el desembre del 2012, Acciona, que va encapçalar l’oferta guanyadora, i Agbar, que també va optar i va denunciar irregulari­tats en el procés. El conflicte ha estat objecte de diversos litigis judicials. En la seva última decisió, del juny passat, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va declarar nul el concurs. Acciona i BTG Pactual van presentar recurs davant el Suprem.

Un altre element incert és el polític. Es desconeix què farà la Generalita­t amb la concessió. En les negociacio­ns entre Junts pel Sí i la CUP l’assumpte va estar a sobre de la taula i la seva resolució es va vincular al procés constituen­t que es preveu obrir. Acciona ha quantifica­t en 295,9 milions d’euros la compensaci­ó mínima a reclamar en cas que el contracte es resolgui de forma anticipada abans que transcorri el termini de 50 anys pel qual es va adjudicar.

 ?? EMILIA GUTIÉRREZ ?? José Manuel Entrecanal­es
EMILIA GUTIÉRREZ José Manuel Entrecanal­es

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain