La Vanguardia (Català-1ª edició)

El cru, la banca i la Xina tornen a tombar les borses

L’Ibex perd un 18,5% en un mes i repeteix la caiguda de l’estiu passat

- LALO AGUSTINA Barcelona

El nou descens del preu del cru, els dubtes sobre la banca i la incertesa que envolta l’economia xinesa van frenar ahir una altra vegada els mercats, que van iniciar una nova setmana amb descensos i sense indicis que sigui possible recuperar tan fàcilment la confiança. L’Ibex va retrocedir un 0,9% i va acabar en 8.469 punts, el seu mínim des del setembre del 2013. En les últimes set setmanes, des de l’1 de desembre passat, la correcció arriba ja al 18,5%, percentatg­e similar a la de l’estiu passat, quan la Xina va començar a sembrar la inquietud al món.

Llavors, el selectiu espanyol va recular un 19,6% entre el 20 de juliol i el 24 de setembre, abans de rebotar amb força i il·lusionar els inversors amb una alça del 13% el mes següent. Ara, la majoria dels experts considera excessiu el càstig i creuen que tot pot canviar en qüestió d’uns dies. “Hi ha una por irracional, pensava que aquesta setmana podria començar d’una altra forma, però no només no ha estat així sinó que hem vist patacades importants en alguns valors”, assegura Natalia Aguirre, directora de Renta 4.

La palma se la van emportar Sacyr (-6,2%) i FCC (-5,7%), seguits de la banca mitjana –Sabadell, Popular i Bankinter–, castigada per la desconfian­ça cap als seus resultats després que se sabés que el BCE examina les carteres de crèdit de les entitats financeres i podria obligar-les a reconèixer més préstecs com a morosos. El seu retrocés, d’entre el 2,4% i el 4,5%, va ser lleu comparat amb el de la banca italiana, que va viure un dilluns negre, amb diversos títols suspesos en borsa i caigudes importants, com la de Monte di Paschi (15%).

Tot i això, amb la Borsa de Nova York tancada per la commemorac­ió del naixement de Martin Luther King, el mercat va tornar a prestar tota l’atenció del món al petroli. I el Brent va continuar amb la tònica de les últimes setmanes, pressionan­t els preus a la baixa i marcant mínims. Ahir va arribar a cotitzar a 27,72 dòlars en les primeres hores de la jornada, enfonsant de nou les borses de l’Orient Mitjà i les de tot el món. La dependènci­a que tenen aquests països dels ingressos provinents del cru és elevadíssi­ma (vegeu el gràfic adjunt) i la crisi actual, accentuada per l’aixecament de les sancions a l’Iran i la seva tornada al mercat, els posa contra les cordes.

Encara que la demanda de cru és més elevada que mai, l’excés d’oferta enfonsa els preus tant com la incògnita de la Xina. Avui està previst que es coneguin les dades oficials sobre el creixement del PIB el 2015, però els analistes creuen que res no alterarà el sentiment del mercat. El gegant asiàtic està intervenin­t el mercat de divises per frenar la fuga de capitals i controlar la caiguda de la seva divisa, però la devaluació del iuan afavoreix una recuperaci­ó de la seva competitiv­itat i ajudarà les seves exportacio­ns. El problema és que, en un món globalitza­t, la utilitzaci­ó de la política monetària per esquivar els problemes propis mai és neutra i els guanys d’un són pèrdues dels altres. Als Estats Units preocupa la deriva xinesa.

Encara que estava previst, el final de les sancions a l’Iran accentua l’excés d’oferta de cru

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain