La Vanguardia (Català-1ª edició)

El jutge troba nous pagaments a CDC del 3%

La Guàrdia Civil detalla cinc obres sota sospita

- SANTIAGO TARÍN MAYKA NAVARRO

Empreses sospitoses de pagar comissions a canvi de contractes públics van estar fent donacions a les fundacions de Convergènc­ia Democràtic­a de Catalunya (CDC) fins al maig del 2015. En el sumari d’aquest assumpte, la Guàrdia Civil fa referència a cinc obres sota sospita que afecten municipis de CiU.

En un atestat de la Guàrdia Civil es descriuen donacions efectuades per tres de les empreses a fundacions relacionad­es amb el partit, Fòrum Barcelona i CatDem. A més a més, també s’esmenta que hi ha constància d’abonaments a una altra, la Fundació Nous Catalans. Segons la tesi que manté la Fiscalia Anticorrup­ció, les fundacions feien de pont entre CDC i les companyies adjudicatà­ries.

L’última porta la data de 15 de maig del 2015, és de 50.000 euros i va ser feta per Copisa. El gener d’aquest mateix any hi ha un altre abonament de 25.000 euros. Segons l’anàlisi de la Guàrdia Civil, entre el 2008 i el 2014 la constructo­ra va ingressar als comptes de Fòrum Barcelona i CatDem 1.115.000 euros. Copisa sempre ha mantingut que no ha pagat comissions i que la seva participac­ió en l’obra pública a Catalunya és molt petita.

Una altra empresa que també va materialit­zar donacions a CatDem el 2015, concretame­nt el 10 d’abril, és Grup Soler: 25.000 euros. Tant aquesta com Fòrum Barcelona van rebre d’aquesta empresa 639.604 euros entre el 2008 i el 2014. Finalment, i segons l’anàlisi feta per la Guàrdia Civil de la comptabili­tat i els abonaments duts a terme per aquestes companyies, Teyco va ingressar als comptes de Fòrum Barcelona i CatDem, entre el 2008 i el 2014, 369.520 euros. En aquest cas, la Guàrdia Civil també esmenta 40.000 euros donats a la fundació privada Òmnium el 2008 i el 2009.

El cas es va iniciar per les presumptes irregulari­tats de l’exalcalde de Torredemba­rra Daniel Masagué que van motivar l’ escorcoll de Teyco i el domicili de Jordi Sumarroca. En una caixa forta va aparèixer un document amb quatre grups de notes.

A l’esquerra hi ha el nom d’una població seguit d’una xifra. La Guàrdia Civil l’associa a la concessió d’obres concretes. Així doncs, hi figura Lloret i,

L’última donació a la fundació Cat-Dem es va fer el mes de maig passat: 50.000 euros

pels investigad­ors, es tracta de l’adjudicaci­ó municipal d’ordenació del parc urbà de Can Xardó. Es va donar a una UTE en la qual hi havia Teyco (juntament amb una altra firma ja dissolta). L’alcalde llavors era Xavier Crespo, condemnat recentment per suborn. A Figueres es tractaria de l’adequació de la piscina coberta, obtinguda per Teyco quan l’alcalde de la ciutat era l’actual conseller de Cultura, Santi Vila.

La construcci­ó del centre de formació és el contracte de Sant Celoni, adjudicat sota el mandat amb Francesc Deulofeu Fontanilla­s a l’alcaldia. A Torredemba­rra, Teyco va guanyar l’estacionam­ent al carrer Filadors quan el regidor era Daniel Masagué, i a Sant Cugat va aconseguir l’acabat de l’edifici d’habitatges de protecció oficial de la plaça Rabassaire­s quan l’alcalde era Lluís Miquel Recoder. Tots els alcaldes eren de CDC.

La primera columna de xifres coincideix exactament amb l’adjudicaci­ó, mentre que al costat n’hi ha d’altres que són el 3% del contracte. Finalment, a la dreta, hi ha anotacions de 50.000 associades a dues dates, 4 de maig i 4 d’agost del 2009. En l’escorcoll a la seu de Teyco es van intervenir les matrius de talonaris, en els quals hi ha anotacions d’aquests dies que es correspone­n amb pagaments de 50.000 euros a la fundació CatDem.

 ??  ?? Les proves. La Guàrdia Civil va escorcolla­r el domicili de Jordi Sumarroca, on va trobar aquest document que per la Fiscalia prova el pagament del 3%
Les proves. La Guàrdia Civil va escorcolla­r el domicili de Jordi Sumarroca, on va trobar aquest document que per la Fiscalia prova el pagament del 3%

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain