La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’esperit de les lleis

JxSí i la CUP renuncien a la comissió parlamentà­ria amb efectes legislatiu­s

- MAITE GUTIÉRREZ Barcelona

Junts pel Sí i la CUP acorden que la comissió sobre el procés constituen­t tingui només capacitat per proposar i no per legislar.

Junts pel Sí i la CUP han fet un pas enrere en la seva intenció de legislar sobre el procés d’independèn­cia. Es tracta d’un moviment estratègic per evitar el risc d’impugnació del Tribunal Constituci­onal (TC) i, de passada, incorporar altres formacions al debat sobre la ruptura amb Espanya, en particular Catalunya Sí que es Pot.

Els dos socis van acordar ahir que la Comissió sobre transitori­etat nacional i procés constituen­t no tingui capacitat per elaborar lleis, només per discutir-les o proposar-les, és a dir, que sigui una comissió d’estudi i no legislativ­a. A més a més, el nom es modificarà i ara només es dirà Comissió de Procés Constituen­t.

El canvi ve a petició de Catalunya Sí que és Pot. La confluènci­a d’esquerres va manifestar divendres la voluntat de formar part de la comissió, però només si era d’estudi i abordava el procés constituen­t que porta al seu programa. Junts pel Sí ho ha acceptat perquè li va bé per a la seva estratègia sobiranist­a. D’una banda, permet sumar un altre grup parlamenta­ri al debat sobre

BATALLA JUDICIAL La formació vol evitar la impugnació del TC i sumar Catalunya Sí que es Pot

la independèn­cia i, per tant, dir que eixamplen la base del procés, tal com han repetit aquests dies des del partit.

Però, sobretot, els eximeix d’enfrontar-se de manera oberta al TC. La resolució del Constituci­onal que anul·la la declaració rupturista del 9-N impediria que la feina d’una comissió legislativ­a d’aquest tipus prosperés. De fet, els serveis jurídics del Parlament ja advertien que la sentència del TC és de compliment obligatori per la Cambra catalana, encara que després introdueix­en alguns matisos sobre l’abast.

Sigui com sigui, la idea de Junts pel Sí és debatre les futures lleis d’una república catalana, tenir els textos a punt, però no aprovar-los ni obrir els processos legislatiu­s ara per ara per evitar una batalla als tribunals.

Si al final decideixen canviar el full de ruta, les lleis sobre la ruptura –transitori­etat nacional, hisenda pública, seguretat social...– es podrien tramitar en les comissions ordinàries en què es divideix la feina del Parlament –com en la d’Assumptes Institucio­nals–, encara que això també comportari­a un enfrontame­nt amb el TC.

De moment, l’únic suport que han sumat JxS i la CUP per a aquesta comissió és el de Catalu-

SUPORTS Ciutadans i el PSC no participar­an en la comissió; el PP hi serà per fer oposició

nya Sí que és Pot. El seu portaveu, Joan Coscubiela, remarca que l’objectiu de la formació no és tant debatre sobre la independèn­cia, sinó sobre el model social que necessita Catalunya i com es pot superar “el règim esgotat de la transició”. “Volem que tots els grups se sentin a gust”, afirma. La confluènci­a d’esquerres defensarà un referèndum “com a punt de partida per a qualsevol canvi”.

Ciutadans i PSC ja han avisat, tot i això, que ells no pensen formar part de la comissió. El PP hi participar­à, però per fer oposició. Les comissions en què s’organitzar­à el Parlament s’aprovaran demà en el ple.

 ?? LLIBERT TEIXIDÓ ?? Marta Rovira, portaveu de Junts pel Sí, ahir al Parlament
LLIBERT TEIXIDÓ Marta Rovira, portaveu de Junts pel Sí, ahir al Parlament

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain