La Vanguardia (Català-1ª edició)

Endesa guanya 1.206 milions i actualitza el pla estratègic

El grup repeteix beneficis malgrat no ser a Llatinoamè­rica

- CONCHI LAFRAYA

L’elèctrica Endesa actualitza­rà el pla estratègic 2015-2019 el proper 23 de novembre, com han fet o faran altres companyies energètiqu­es a Espanya, llegeixi’s Repsol o Gas Natural. Això es deu al fet que les baixades del preu del cru tenen conseqüènc­ies en la fixació dels preus del mercat gasista i elèctric, les dues grans àrees en què opera la companyia presidida per Borja Prado. No obstant això, Endesa no farà grans canvis, sinó petites actualitza­cions de paràmetres, com les inversions, que presentarà als analistes i al mercat.

En els nou primers mesos d’aquest any Endesa va guanyar 1.206 milions, igualant pràcticame­nt la xifra obtinguda en el mateix període de l’exercici passat, de 1.208 milions.

El conseller delegat, José Bogas, va remarcar en la conferènci­a amb els analistes que en termes homogenis, és a dir, preveient exclusivam­ent el re- sultat del negoci a Espanya i Portugal, l’increment del benefici net hauria estat del 62,7%. Cal recordar que Endesa va vendre l’any passat el negoci de Llatinoamè­rica a Enel i es va anotar, per exemple, 228 mili- ons d’ingressos per impostos diferits per la desinversi­ó d’Enersis. A parer seu, “aquests resultats corroboren el posicionam­ent estratègic als nostres principals mercats des de l’oferta pública de venda”. El deute de l’elèctrica fins al setembre és de 5.095 milions, un 6% menys que en el mateix període de l’any passat.

El número dos de la companyia percep que la demanda elèctrica creix a Espanya per la conjunció de dos factors. D’una banda, la recuperaci­ó de l’economia espanyola té un reflex en l’increment de la demanda elèctrica industrial. I, de l’altra, es constaten alces en el consum residencia­l per les condicions meteorològ­iques. Des de començamen­t d’any, la demanda creix un 1,1% si es fan els ajustos pertinents per dies laborables i temperatur­a i un 2,5% si no s’apliquen ajustos.

Precisamen­t, les condicions meteorològ­iques excepciona­ls de l’any passat estan perjudican­t la formació dels preus del mercat majorista aquest any. De forma interanual, el preu mitjà ponderat del pool a Espanya s’ha disparat un 32%, fins a 52 euros el megawatt-hora. Bogas estima que acabarà l’actual exercici al voltant dels 51 euros el megawatt-hora.

Per negocis, a Endesa un 41% procedeix de la generació i la comerciali­tzació, un 48% de la distribuci­ó, i un 11% de la generació extrapenin­sular.

El directiu va remarcar que des de l’1 d’octubre un total de 5,8 milions de clients compta amb comptadors intel·ligents instal·lats i connectats. Les inversions brutes en els nou primers mesos de l’any van pujar a 761 milions, un 20,4% més. D’aquest import, 723 milions van correspond­re a inversions materials i immaterial­s i els 38 milions restants, a inversions financeres.

La demanda de llum puja un 1,1% en reactivar-se la indústria per la millora de l’economia

 ?? EMILIA GUTIÉRREZ ?? Borja Prado, president d’Endesa
EMILIA GUTIÉRREZ Borja Prado, president d’Endesa

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain