La Vanguardia (Català-1ª edició)

Tributs i Estat de benestar

- Valentí Pich President del Consell General d’Economiste­s

De vegades donem per fet que l’Estat de benestar és una cosa consubstan­cial a la nostra col·lectivitat, però convindria tenir en compte que els beneficis que hi estan associats –cures sanitàries i assistenci­als, educació, subsidis d’atur, pensions de jubilació i invalidesa, etcètera– continuen sent, desgraciad­ament, una rara avis per a molts dels nostres conciutada­ns del globus. Dit això, al nostre país hem fet un gran salt en els últims quaranta anys i algunes qüestions –com la nostra sanitat– resisteixe­n totes les comparacio­ns. Podem discutir si preferim que cada persona atengui aquestes necessitat­s pels seus propis mitjans o que siguin cobertes majoritàri­ament per l’Estat i, sens dubte, hem de parlar del nivell que han d’assolir aquests serveis, però és indubtable que l’Estat de benestar té efectes en els ciutadans en la mesura que els atorga un grau de tranquil·litat respecte al futur en crear societats més justes i confortabl­es.

Però això cal finançar-ho. La nostra despesa pública va suposar el 2014 prop del 44% del PIB i gran part d’aquesta despesa es va destinar a pensions, atur, sanitat i educació; i això se sufraga majoritàri­ament amb les quotes a la Seguretat Social i amb tributs. Per aconseguir aquest finançamen­t cal fer un esforç titànic i prova d’això és que des del 2008 els ingressos públics no aconseguei­xen igualar les despeses. Any rere any tenim un dèficit que incrementa el deute, deixant una pesada càrrega a les generacion­s que vénen al darrere.

En definitiva, per mantenir els nostres serveis públics necessitem capacitat de recaptació i de gestió dels tributs –amb el consegüent control del frau– per poder així generar excedents econòmics, a la qual cosa caldria sumar més conscienci­ació social quant a la importànci­a del bé comú.

Recaptar impostos –gairebé 10.000 euros anuals de mitjana per ciutadà– comporta dificultat per la natural resistènci­a dels agents econòmics, agreujada per una globalitza­ció que posa a l’abast de persones i entitats la possibilit­at de moure diners i intangible­s per jurisdicci­ons opaques sense moure’s de casa. Així mateix, una part substancia­l del pastís recaptator­i correspon a corporacio­ns transnacio­nals que tenen les seves prioritats i mitjans. Gairebé totes les administra­cions utilitzen per gestionar i recaptar les agències tributàrie­s, organismes públics que resulten més àgils que les maquinàrie­s ministeria­ls.

Així, al nostre país –amb una estructura federal de fet–, a més de l’Estat, també utilitzen les seves pròpies agències tributàrie­s les comunitats autònomes i algunes corporacio­ns locals. Això pot ser eficaç sempre que treballin en xarxa, amb lleialtat i on l’Agència Estatal d’Administra­ció Tributària (AEAT) jugui un paper central en el procés.

L’AEAT ha seguit l’estratègia de lluitar contra el frau fiscal sent intensiva en tecnologia i informació i, fins ara, les ràtios comparades de recaptació/cost avalen aquest camí. Per tant, la configurac­ió de l’Agència Estatal sembla l’adequada i, malgrat que en alguns casos pugui “passar-se de frenada” –com passa amb l’exorbitant exigència d’obligacion­s formals a empresaris i profession­als–, es requereix un model d’agència que coordini aquest camp amb prou musculatur­a per ser eficaç dins d’un món globalitza­t amb un dinamisme econòmic trepidant.

L’Agència Tributària pot ser que s’hagi extralimit­at, però obté bons resultats

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain