La Vanguardia (Català-1ª edició)

De Vallecas a Oklahoma

- CARLOS NOVO Madrid

El primer a donar-los la benvinguda va ser Serge Ibaka: “L’enhorabona, Rayo OKC!! És fantàstic veure gent de Madrid, Espanya, fent negocis a Oklahoma City. Som-hi, Rayo OKC!”, va tuitejar l’aler pivot nascut congolès, nacionalit­zat espanyol i jugador dels Oklahoma City Thunder de l’NBA.

La notícia no era cap broma. Feia tres anys que Raúl Martín Presa estava entossudit a aconseguir una franquícia de futbol als Estats Units. Dimarts a la nit va tancar l’objectiu per uns 800.000 euros, un pas més en la nova estratègia que passa per portar el nom del club de Vallecas per tot el món. El Rayo ja se’n va anar a l’estiu de gira per la Xina, d’on es va endur el lateral Zhang Chendong per a escàndol de Paco Jémez, que encara no l’ha fet debutar en partit oficial però que sí que l’ha fet disputar algun amistós.

El Rayo Vallecano, amb 30 milions d’euros (dels quals 21 són aportats pel contrac- te de televisió), té el segon pressupost més baix de la Lliga, només superior als 18 milions d’euros del pressupost de l’Eibar. Renoi, quin canvi de Rayo. El club es va acollir al concurs de creditors el juny del 2011 i en va sortir dos anys i mig després, el gener del 2014.

L’economia de guerra encara persisteix. A començamen­ts d’aquest mateix any, el club devia al Ministeri d’Hisenda 34 milions d’euros. Felipe Miñambres, el director esportiu, ha de fer cada estiu filigranes per confeccion­ar una plantilla competitiv­a. Les altes i baixes s’han d’equilibrar i donar un cost zero. I no és gens fàcil. En aquesta temporada hi ha hagut vuit cares noves.

Per Raúl Martín Presa, el president, la compra de l’Oklahoma City no és cap caprici, sinó una necessitat. Una fugida cap endavant per evitar que tornin els temps foscos que van posar l’entitat al caire de la desaparici­ó. Ho va explicar a Oklahoma en l’acte de la presentaci­ó del Rayo OKC.

“Per primera vegada el Rayo ha aconseguit estar cinc temporades a la màxima categoria. Som en una cruïlla. Necessitàv­em créixer, volíem créixer i creixerem. Per això som aquí, en un projecte que, a més a més, volem que vagi transmeten­t aquests valors únics que té el Rayo. Valors únics dins de l’esport profession­al i únics dins d’un club esportiu. I és senzill dir per què hem vingut als Estats Units: és la terra de les oportunita­ts, on el soccer està prenent avantatge al llarg dels últims anys. Creiem que és el moment d’introduir-nos-hi. Tant de bo el Rayo OKC tingui el mateix ADN

RIVAL DEL COSMOS El Rayo OKC jugarà a l’NASL, la segona lliga dels Estats Units, en un estadi de 6.500 places

L’equip de Martín Presa va sortir del concurs de creditors el mes de gener del 2014 i a l’estiu ja va estar de gira per la Xina

UN CLUB MODEST El Rayo, amb 30 milions, té el segon pressupost més baix de la Lliga: només supera l’Eibar

que el Rayo”, va subratllar el president del club madrileny.

El Rayo OKC competirà a la North American Soccer League (NASL), la segona lliga en importànci­a dels Estats Units al darrere de la Major League Soccer (MLS), on competeixe­n els New York Red Bulls, el New York City de David Villa o Andoni Iraola, o Los Angeles Galaxy. A la NASL milita el Cosmos, on aquesta última temporada han jugat Raúl González i Marcos Senna.

El Rayo OKC jugarà al Yukon Stadium, una instal·lació construïda l’any 2011 que va costar 17 milions de dòlars i té una capacitat per a 6.500 espectador­s, encara que es podria ampliar a 11.000 durant els propers anys. Les entrades són barates respecte a altres esports als Estats Units. Costen dels 12 als 40 dòlars i els abonaments de temporada van dels 189 als 510 dòlars. El 17% de la població d’Oklahoma és d’origen hispà.

El comissiona­t de l’NASL, Bill Peterson, ja ha donat la benvinguda al Rayo: “El futbol és un joc global i el Rayo és part d’aquest joc. Estem contents de tenir-los amb nosaltres. Vénen de la millor lliga. És el principi d’una gran cosa. Podria ser un dels clubs més forts als Estats Units d’aquí a molt poc temps perquè serà el primer que podrà aprofitar-se del talent de la Lliga espanyola per identifica­r els jugadors top i construir una plantilla com cal”.

El president de l’LFP, Javier Tebas, també ha avalat la presència del Rayo als Estats Units: “M’agrada el que està fent el Rayo perquè beneficiar­à la Lliga. Que els clubs espanyols es moguin per comprar en mercats estratègic­s, com la Xina o Nordamèric­a, és molt bo perquè ens ajudarà a créixer i a vendre millor el nostre producte”. L’aventura del Rayo OKC començarà l’any 2016.

 ?? RAYO VALLECANO ?? La seu. El Rayo d’Oklahoma jugarà al Yukon Stadium, amb capacitat per 6.500 espectador­s, tot i que es podria ampliar fins a 11.000 en
el futur
RAYO VALLECANO La seu. El Rayo d’Oklahoma jugarà al Yukon Stadium, amb capacitat per 6.500 espectador­s, tot i que es podria ampliar fins a 11.000 en el futur

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain