La Vanguardia (Català-1ª edició)

Falta d’entitat

- JORGE DE PERSIA

Missa solemnis Intèrprets: Cor de Cambra del Palau, Ensemble Matheus Director: Jean-Christophe Spinosi Lloc i data: Palau de la Música Catalana (9/XI/2015)

Curiós disseny, el del programa de mà, encapçalat per un “Jean-Christophe Spinosi / Missa solemnis” i allà lluny... “Ludwig van Beethoven”, al final del repartimen­t. La promoció al·ludeix a Spinosi com un “enfant terrible” de la música clàssica; caldria afegir-hi que en aquest camp s’hi arriba aprofundin­t i estudiant, més que amb gestos de pretesa novetat. Perquè el resultat d’aquesta versió de la imponent obra de Beethoven va ser decebedor, no perquè n’esperéssim res, sinó per la falta d’entitat. Per arribar a dir alguna cosa i entendre-la cal anar amb més modèstia i donar-hi molt voltes abans d’arriscar-se a mostrar només retalls amb poca connexió integral.

Hi va haver detalls que pintaven bé: trompes amb adaptadors de temps de Beethoven i trompetes naturals, que ho van fer bé, tot i que la seva sonoritat és difícil d’adaptar als oboès i els clarinets moderns; una corda una mica reduïda, que a més toca sense vibrato, que resta possibilit­at expressiva i que va deixar passatges com els del Kyrie, amb falta d’entitat. El bust de Beethoven que jo tenia al davant semblava, per com sonava, un mica abatut. Però Spinosi gesticulav­a i mirava la partitura amb entusiasme i donava ànims al cor, que en les frases agudes no arrodonia el so sinó que ho feia en sopranos i tenors agressius.

Un cor molt mancat d’estilístic­a, un aspecte que s’aconseguei­x amb treball savi i pacient. I descartada, suposo, la possibilit­at d’assajos cororquest­ra, hi va haver molts desajustos, comprensib­les en aquests maridatges a contramarx­a i conduïts per algú que no té una idea integral de l’obra. Els vents projectave­n amb massa intensitat, igual com el cor, tot i que el que va sumar detalls a la situació va ser el quartet de solistes, desigual, de fraseig rígid, i que es va haver de situar al límit amb la platea i va deixar molts oients en inferiorit­at de possibilit­ats.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain