La Vanguardia (Català-1ª edició)

La gran banca defineix els plans de crisi amb el BCE

Els futurs rescats no es pagaran amb fons públics

- CONCHI LAFRAYA Madrid

Les tres entitats financeres espanyoles de caràcter sistèmic (el Santander, el BBVA i CaixaBank) ultimen l’elaboració de plans de resolució per abans que acabi l’any. Això és, la redacció d’un full de ruta a què atenir-se en moments de crisi, de manera que els permeti recuperar la solvència i la viabilitat en tals circumstàn­cies. I alhora, que el rescat d’aquestes entitats no vagi a càrrec dels contribuen­ts, com ha estat habitual en les crisis més recents (sense anar més lluny, Bankia). Aquesta obligatori­etat ve marcada per la llei 11/2015 del 18 de juny passat sobre “recuperaci­ó i resolució d’entitats de crèdit i empreses de servei d’inversió”.

El Mecanisme Únic de Resolució Europea (MUR), que està integrat pel Banc Central Europeu (BCE) i les autoritats supervisor­es de cada país, té la seu a Brussel·les i serà l’encarregat de gestionar les futures crisis bancàries. La seva missió no és revisar la solvència ni la mida de les entitats, sinó controlar-ne els plans de resolució i en cas que en el futur un banc de l’eurozona entri en fallida, planificar la sortida de la crisi (el que en termes financers s’anomena ara la resolubili­tat).

A Espanya, les funcions de resolució en fase preventiva correspone­n al Banc d’Espanya i a la Comissió Nacional del Mercat de Valors. I les funcions de resolució en fase executiva estan assignades al Fons de Reestructu­ració Ordenada Bancària (FROB). D’aquí que el Banc d’Espanya ja hagi creat una unitat especí- fica per a aquesta funció. Abans que acabi l’any, cada banc ha de presentar el seu pla. Els bancs sistèmics hauran de complir amb una ràtio del 16%, un requisit mínim de fons propis i passius elegibles per a la seva recapitali­tzació. A la resta d’entitats se’ls assignarà una ràtio específica en funció de la seva mida.

A més d’aquests plans, el MUR comptarà amb un fons de 55.000 milions d’euros el 2024, que es dotarà amb les aportacion­s de totes les entitats financeres europees. A partir de l’1 de gener del 2016, tots els bancs hauran d’aportar un 1% de l’import dels dipòsits garantits a aquest fons i un altre 1% al fons de garantia de dipòsits (FGD) per cobrir els dipòsits de fins a 100.000 euros. A mitjà termini, quan el Govern espanyol hagi venut les entitats encara nacionalit­zades –Bankia i BMN–, aquesta funció de resolució en fase executiva serà la principal missió de l’actual FROB.

La filosofia que hi ha subjacent en tota la nova normativa europea és la protecció dels dipòsits bancaris. És a dir, que en cas de recapitali­tzació d’alguna entitat financera, els dipòsits siguin els últims de veure’s afectats i, a més, estiguin coberts com fins ara passava a través del fons de garantia de dipòsits. L’objectiu és que accioniste­s i creditors assumeixin futures pèrdues.

Per Dominique Laboureix, director de plans de resolució del MUR, si una entitat bancària té dificultat­s “primer haurà d’aplicar una solució privada i si no és suficient o no és possible, el banc haurà de declararse insolvent”. Després d’això, va afegir, el MUR “fixarà les normes d’actuació”.

Abans que acabi aquest any, les autoritats nacionals han de remetre els plans de resolució de les entitats més grans a la Junta Europea de Resolució (JER), que depèn del MUR. Al llarg del 2016, s’estendrà a la resta d’entitats. De forma paral·lela, en l’àmbit preventiu, s’estan discutint actualment els plans de recuperaci­ó, que han d’elaborar totes les entitats i presentar al supervisor europeu únic (BCE) per a la seva aprovació.

Segons l’opinió de María Cabanyes, analista de Moody’s d’institucio­ns financeres, “els nous requisits de recuperaci­ó i resolució, independen­tment de Basilea III, presentara­n desafiamen­ts addicional­s per als bancs i un risc diferencia­t per als creditors”.

BBVA, el Santander i CaixaBank són les tres entitats espanyoles de caràcter sistèmic

 ?? LUIS TATO ?? Seu central de CaixaBank, a l’avinguda Diagonal de Barcelona
LUIS TATO Seu central de CaixaBank, a l’avinguda Diagonal de Barcelona

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain