La Vanguardia (Català-1ª edició)

Les infermeres avisen Rajoy: amb la nova llei, ni vacunaran ni faran cures

- CELESTE LÓPEZ Madrid

L’enuig de les infermeres és majúscul. Se senten traïdes, menystingu­des i estafades per un “Govern d’Espanya covard i amb molt poca vergonya”, en paraules del seu màxim dirigent, Máximo González, arran que divendres es va aprovar l’anomenada prescripci­ó infermera. Feia anys que el col·lectiu esperava un text que suposadame­nt havia d’ampliar-ne les funcions, tal com havia aprovat el Consell Interterri­torial, i que al final ha estat sorprenent­ment modificat”, explica el responsabl­e del Consell General de la Infermeria.

Acabada ja la legislatur­a, sembla que es pot fer ben poca cosa. “O no”, assenyala González. Aquesta entitat, així com el sindicat Satse, està estudiant els passos a fer i que es revelaran de- mà. Però ja adverteixe­n que aniran als tribunals, al Tribunal Suprem, per denunciar el Govern del PP per incomplir la llei del medicament, “i fins i tot és possible que hi hagi una querella criminal”.

Això pel que fa a la via judicial. Pel que fa a la via profession­al, les infermeres estan pressionan­t tant els representa­nts dels col·legis com els sindicats perquè convoquin una vaga, però que no seria com les habituals, que perjudique­n la nòmina dels treballado­rs, sinó “la realitzaci­ó exhaustiva del que estableix el Govern, que és qui així ho ha decidit”, explica Máximo González.

És a dir, si les infermeres es limiten a fer el que marca la norma, el caos s’instal·larà als centres de salut i els hospitals, perquè aquestes profession­als no podran fer cap cura, ni aplicar cap tractament ni posar cap vacuna sense comptar amb un diagnòstic individual del metge, amb la seva correspone­nt prescripci­ó i amb la indicació del protocol a seguir. “Això és el que estableix el que ha aprovat el Govern. No han previst que Infer- meria és una carrera università­ria i ens han tornat al passat, quan érem les minyones dels metges. Ja que això és el que farem”, explica el president dels infermers, a qui li falten paraules per expressar la seva indignació.

Cal recordar que en aquest moment als centres de salut s’està administra­nt la vacuna de la grip als 22 milions de pacients considerat­s de risc. Si la infermeria duu a terme la seva protesta (“fer la feina que ens correspon”, insisteixe­n), suposarà en realitat el final de la campanya de vacunació. “Però quina solució tenim? Ells volen que fem això”, insisteix Máximo González.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain