La Vanguardia (Català-1ª edició)

Rajoy admet que Catalunya és el problema més greu

El president no considera prioritàri­a la reforma de la Constituci­ó Convoca eleccions i reivindica la recuperaci­ó econòmica

- CARMEN DEL RIEGO Madrid

Amb un balanç econòmic triomfalis­ta que a parer del president del Govern central demostra que Espanya “ha canviat de cara” i ha passat “de la recessió al creixement més important entre els països grans de l’euro”, i de perdre 1.430 llocs de treball al dia a crear-ne 1.492, el president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, va anunciar ahir, en una roda de premsa celebrada al Palau de la Moncloa, la dissolució de les Corts i la convocatòr­ia d’eleccions per al 20 de desembre.

Un balanç econòmic del qual Rajoy va destacar el que considera que han estat els seus tres eixos: ocupació, creixement econòmic i confiança, que han estat possibles gràcies a les reformes que s’han emprès i s’han fet “amb ordre”, gràcies, va subratllar, “a l’estabilita­t política, que ha estat decisiva per a la recuperaci­ó”.

Però Rajoy va admetre que mentre quadrava els comptes va haver d’afrontar problemes importants, “el més greu”, va assumir, “el desafiamen­t secessioni­sta de la Generalita­t de Catalunya; un desafiamen­t a la legalitat democràtic­a que ha fracturat la societat catalana i que no té més fonament que la deslleialt­at del Govern de la Generalita­t envers la Constituci­ó del 1978, que és la que ha ofert més cotes d’autogovern per a Catalunya en tota la seva història”.

Un desafiamen­t que es manté per a la legislatur­a que ve i al qual, sobretot, el president espanyol no farà cap proposta perquè no pot plantejar res ni permetre cap referèndum que vagi en contra de la “sobirania nacional, la unitat d’Espanya ni la igualtat de tots els espanyols”.

Tot i que Rajoy es va mostrar disposat a “escoltar” les reformes de la Constituci­ó que vulguin plantejar les altres forces, ahir va confirmar que el programa electoral del PP no la inclourà, perquè no creu que sigui una prioritat a Espanya ni sigui una demanda de la societat.

A més, si bé està convençut que es podria arribar a un acord en qüestions com la successió de la Corona, per eliminar la prevalença

“El tema fonamental que s’està plantejant amb la reforma és el model territoria­l” “L’estabilita­t política ha estat decisiva per a la recuperaci­ó”, assegura el president

de l’home sobre la dona, no veu, “després d’escoltar a les diferents forces polítiques, que hi hagi un consens sobre el tema fonamental”, va dir, “perquè, no ens enganyem, el tema fonamental que s’està plantejant amb la reforma de la Constituci­ó és el model territoria­l”. En la mateixa línia, el president va subratllar que no ha sentit “cap proposta que serveixi per resoldre els problemes que tenim en aquest moment”.

Això sí, Rajoy va insistir que “no m’he negat mai a dialogar, a negociar ni a escoltar les propostes del senyor Mas”, però “no l’he enganyat sobre els límits d’aquest diàleg”, perquè “no puc dialogar ni negociar sobre el que no em pertany, i la sobirania nacional és competènci­a exclusiva del poble espanyol”. Es pot parlar, per exemple, de finançamen­t autonò- mic, però “haurem de parlar tots”.

A pregunta dels periodiste­s sobre la possibilit­at que el Parlament de Catalunya aprofiti d’aquí a la constituci­ó del nou govern per fer una declaració unilateral d’independèn­cia, el president del Govern central va subratllar que té previstos tots els mecanismes per fer front a aquest desafiamen­t, “perquè és la meva obligació”, però que espera “que no haguem de prendre cap decisió, perquè el sentit comú i la raó s’acabin imposant”.

Un altre dels temes de què Rajoy va parlar com a problemes que ha hagut d’afrontar, i del qual no sol parlar gaire sovint, va ser la corrupció, i es va mostrar “plenament conscient del mal i el descrèdit que aquests episodis han causat a la percepció de la política entre els

ciutadans, i conseqüent­ment a la confiança entre administra­dors i administra­ts”, però va destacar que ha afrontat el problema, i d’aquí ve “la bateria de reformes legals” que s’han aprovat, i que “no s’havien aprovat mai a Espanya”, per prevenir la corrupció.

Encara que es tractava de fer balanç, el president del Govern espanyol també va haver d’afrontar preguntes sobre el futur, després de les eleccions, i especialme­nt els pactes postelecto­rals, tot i que Rajoy va intentar esquivar un pronunciam­ent sobre la possibilit­at de pactar amb Ciutadans, però també sobre quin serà el seu futur si perd les eleccions o no aconseguei­x formar govern.

“Governarem amb qui diguin els ciutadans”, va assegurar, tot i que va reiterar que si el Partit Popular amb ell al capdavant no és la llista més votada “no intentaré formar govern, perquè jo respecto els ciutadans, i el que diuen”.

Sobre si la possibilit­at que al- gú vulgui el seu cap per donar suport al PP no vol ni sentir-ne parlar: “El que faré és el que estigui a les meves mans per continuar governant, perquè és el que convé a Espanya”. És més, creu que seria “molt trist i molt dur, i suposaria haver perdut molt de temps”, no governar, perquè significar­ia “fer marxa enrere al que s’ha fet en aquests quatre anys de govern del PP, quan s’han posat les bases de futur, ja creem ocupació i les coses es veuen d’una altra manera”.

Per això quan li van preguntar pels pactes postelecto­rals, el missatge que el president va repetit dues vegades va ser: “La gent ha de reflexiona­r a qui dóna el vot, perquè potser després es troba que el seu vot s’utilitza per a una cosa diferent de la intenció amb què el va emetre”, en una clara referència a Ciutadans.

Rajoy no va ser autocrític amb la seva gestió aquests quatre anys i quan li van demanar com demanaria a un catòlic que el votés va subratllar, després d’aclarir que ell és catòlic, que “no li demanaré que em voti per ser catòlic”, sinó pel que proposa, ja que a Espanya hi ha llibertat religiosa encara que hi hagi una relació prioritàri­a amb l’Església catòlica. Rajoy va concloure que “no agrediré cap religió, i menys la catòlica”.

 ?? EMILIA GUTIÉRREZ ?? El president del Govern espanyol en la compareixe­nça en què va anunciar la convocatòr­ia d’eleccions
EMILIA GUTIÉRREZ El president del Govern espanyol en la compareixe­nça en què va anunciar la convocatòr­ia d’eleccions

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain