La Vanguardia (Català-1ª edició)

Les comunitats creixen més per la indústria

Navarra reduirà la taxa d’atur per sota del 10% l’any 2016

- E. MAGALLÓN Barcelona

Gairebé totes les comunitats autònomes accelerara­n el creixement de la seva economia aquest any gràcies “al sector industrial unit, en molts casos, al de serveis”, segons un informe de Funcas publicat ahir. María Jesús Fernández, economista de Funcas, assegura que la millora de la construcci­ó també està contribuin­t al creixement del PIB.

Segons l’informe de Funcas, les comunitats que més creixeran l’any vinent són Madrid, Galícia, La Rioja i Múrcia. En canvi en l’altre costat se situen les Canàries, Castella-la Manxa, Cantàbria i Astúries.

En el cas de Catalunya, la previsió de Funcas de cara a aquest any i el pròxim exercici s’ha reduït en cinc i quatre dècimes. “Catalunya s’ha quedat en la mitjana del conjunt d’Espanya i s’aprecia una certa desacceler­ació”, explica Fernández. La previsió és que el PIB de la comunitat creixi un 3,2% aquest any i un 2,8% el se- güent exercici. En relació amb l’ocupació, la institució preveu que augmenti un 1,7% aquest any i un 2,4% el 2016. La taxa d’atur quedarà fixada en el 18,6% el 2015 i en el 16,4% l’any vinent. Fernández va dir que era impossible saber les raons de la desacceler­ació.

Aquest percentatg­e quedarà lluny del que aconseguir­à Navarra ja que la comunitat foral rebaixarà la taxa d’atur per sota del 10%. Serà l’única comunitat que ho aconseguir­à. Malgrat que alguns economiste­s vinculen les millors xifres macro al fet que Navarra gaudeixi de concert econòmic, Fernández ho va desvincula­r del finançamen­t i va assegurar que obeïa a raons històrique­s i d’organitzac­ió del teixit econòmic.

Les autonomies que més ocupació crearan en els propers dos anys són Balears, Madrid, Andalusia i Aragó.

El dèficit de les comunitats va quedar fixat en el 0,73% del PIB en els set primers mesos de l’any.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain