La Vanguardia (Català-1ª edició)

La FIFA busca com regatejar el desastre

La reunió del comitè executiu analitza avui possibles reformes extraordin­àries

- XAVIER G. LUQUE Barcelona

Amb un president en funcions, el camerunès Issa Hayatou, i el secretari general igualment interí, l’alemany Markus Kattner, la FIFA fa avui a Zuric i a partir de les nou del matí l’anunciada reunió del comitè executiu, la primera sense Joseph Blatter en els últims 40 anys.

L’ordre del dia consta de 8 punts i anuncia un llarg debat sobre la crisi que afecta l’organisme regidor del futbol mundial. Tot i això, la possibilit­at d’ajornar les eleccions a la presidènci­a, fixades per al 26 de febrer del 2016, ha desaparegu­t de la llista. Que no figuri en l’ordre del dia no vol dir que no es tracti, però no s’esperen novetats en aquest punt i menys des que la UEFA va deixar entreveure que no és partidària de cap retard electoral.

El suís François Carrard, que ja va dirigir la revisió del COI, presideix la comissió de reformes La fiscalia de Frankfurt analitza si obre diligèncie­s sobre els presumptes suborns del Mundial 2006

En canvi, sí que es tractaran les recomanaci­ons de la comissió de reformes de la FIFA, entitat que presideix l’advocat suís François Carrard –ex-director general del Comitè Olímpic Internacio­nal (COI)–, qui ja es va responsabi­litzar de les reformes de la institució olímpica.

La comissió de reformes es va reunir a finals de la passada setmana durant tres dies a l’hotel Bellevue de Berna, un palauet de cinc estrelles.

L’informe de Carrard ocupa el quart punt de l’ordre del dia, però dins del tradiciona­l secretisme de la FIFA no se n’han facilitat les considerac­ions encara que tot indica que proposarà una limitació de mandats per al president (opció que la FIFA va rebutjar l’any passat), més transparèn­cia en les remuneraci­ons del president, l’execució d’investigac­ions ètiques sobre tots els membres del comitè executiu i un control extern més gran sobre aquest comitè, autèntic òrgan màxim del món del futbol.

A diferència de la comissió que va proposar les reformes del COI, formada en part per experts independen­ts com l’exministre de Justícia francès Robert Badinter o l’ex-secretari d’Estat dels EUA, Henry Kissinger, la comissió de la FIFA consta de dotze membres sortits del mateix món del futbol i nomenats per les sis confederac­ions. Entre aquests, el secretari general de la UEFA, Gianni Infantino, o el kuwaitià Sheikh Al-Sabah, de l’executiu de la FIFA.

Un altre punt de candent actualitat que no apareix a l’ordre del dia però que sens dubte serà analitzat és el dels presumptes suborns alemanys per a l’obtenció del Mundial del 2006. Ahir es va afegir al ball la fiscalia de Frankfurt, que ha anunciat que estudia la possibilit­at d’obrir diligèncie­s encaminade­s a una investigac­ió del cas, que ha esquitxat Franz Beckenbaue­r, que va ser president del comitè organitzad­or.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain