La Vanguardia (Català-1ª edició)

Barcelona arriba al 0,7% destinant 1,7 milions més a cooperació internacio­nal

- ROSA M. BOSCH Barcelona

L’Organitzac­ió per a la Cooperació i el Desenvolup­ament Econòmics (OCDE) confirmava a començamen­ts d’aquest any que Espanya era el país que percentual­ment més havia reduït la seva inversió en ajuda al desenvolup­ament, lluny de la meta simbòlica del 0,7%, i en un raquític 0,14%. Mentre que Espanya és a la cua, juntament amb Grècia, Polònia, Corea, Eslovènia, Eslovàquia i la República Txeca, l’Ajuntament de Barcelona va anunciar ahir l’ampliació en 1,7 milions d’euros de la partida destinada a cooperació internacio­nal i justícia global, amb la qual cosa aquest 2015 arribarà, per primera vegada, al 0,7% en comparació al 0,57% vigent fins al moment.

El primer tinent d’alcalde, Gerardo Pisarello, va explicar que el pressupost total per a cooperació passarà així als 9,1 milions d’euros. “Amb aquests 1,7 milions addicional­s podrem finançar 36 projectes que, en la convocatòr­ia del 2015, complien els requisits per ser subvencion­ats, però van quedar fora per falta de finançamen­t. També incorporem els més de 300.000 euros per a programes en camps de refugiats i per sensibilit­zació”, va detallar Pisarello, a la seu de Lafede-Orga- nitzacions per a la Justícia Global.

La majoria d’iniciative­s que es beneficiar­an del nou pressupost estan enfocades a educació per al desenvolup­ament i dotze a cooperació internacio­nal. Entre les àrees temàtiques destaquen dos nous projectes encaminats a promoure els drets fonamental­s del col·lectiu de gais, lesbianes i transsexua­ls al Senegal i Nicaragua i tres per reforçar les capacitats productive­s amb un enfocament de gènere, al Congo i al Marroc. Altres països on s’actuarà són Colòmbia, l’Equador, Cuba i el Líban.

“L’Ajuntament de Barcelona és la primera institució important de Catalunya i Espanya que asso- leix el 0,7%”, segons va subratllar Tono Albareda, vicepresid­ent de Lafede.

Destinar el 0,7 % del pressupost municipal (en concret dels ingressos propis) a ajuda oficial al desenvolup­ament (AOD) consta al pla director de cooperació al desenvolup­ament 2013-2015 de Barcelona. A escala global, només Suècia, Luxemburg, Noruega, Dinamarca i el Regne Unit han complert l’objectiu d’invertir el 0,7% del PIB als països més empobrits. Espanya ha renunciat a aquesta meta: del 0,5% dels millors temps (2009) ha passat al 0,14%, la xifra més baixa des del 1989, alerta l’oenagé Oxfam Intermón.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain